Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Pensioenakkoord is er, maar vertrouwen in Jongerius opgezegd

Agnes Jongerius tijdens de persconferentie vanavond. Beeld NOS
Agnes Jongerius tijdens de persconferentie vanavond. Beeld NOS

FNV Bondgenoten en Abvakabo hebben het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius opgezegd. Ze deden dat nadat een meerderheid van de vakcentrale vanavond in Den Haag instemde met het pensioenakkoord.

Het plan werd aangenomen met 186 stemmen voor en 155 tegen.

Abvakabo en Bondgenoten zijn het oneens met de gang van zaken waarbij wordt ingestemd met het plan terwijl de meerderheid van hun leden tegen is. Jongerius benadrukte dat de andere bonden zich niet hebben aangesloten bij het standpunt van de twee grootste bonden. Ze zei tijdens de persconferentie dat ze ‘geen wegloper is’ en dus niet aan opstappen denkt.

Henk van der Kolk, voorzitter van Bondgenoten, zei dat het wat hem betreft “ondenkbaar” is dat zijn vakbond tegen is en er toch een akkoord gesloten wordt. “Temeer omdat de voorzitter eerder gezegd heeft: ik luister naar leden. Dan rest ons niets anders dan het vertrouwen op te zeggen.” De twee bonden die tegen het pensioenakkoord stemden, zijn niet van plan te vertrekken uit de vakcentrale, maar “blijven hun eigen agenda uitvoeren”.

Een commissie moet nu in kaart gaan brengen hoe de leiderschapscrisis opgelost kan worden.