Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Vereniging is populair

Steeds meer eerstejaars melden zich aan bij studentenverenigingen.

Het aantal aanmeldingen bij studentenverenigingen is gegroeid. Ruim 7.500 eerstejaars hebben zich dit jaar aangemeld bij een studentenvereniging. Dat is 2 procent meer dan vorig jaar, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelend orgaan van 46 studentenverenigingen.

In Nijmegen nam het aantal verenigingsleden zelfs met 27 procent toe en in Enschede waren 20 procent meer aanmeldingen ten opzichte van een jaar eerder. In Rotterdam is het aantal leden met ongeveer 13 procent gedaald.

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging stijgt de laatste jaren. De LKvV denkt dat eerstejaars juist door de toegenomen studiedruk behoefte hebben om zich bij een vereniging aan te sluiten. Tegelijkertijd is de toegenomen studiedruk ook de reden dat ouderejaars minder vaak bereid zijn een bestuursfunctie te vervullen. (Novum)