Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Film

Un crime (Jacques Deray, 1992, Frankrijk). Rechtbankdrama. Advocaat Alain Delon wordt mogelijk om de tuin geleid door zijn cliënt Manuel Blanc, die ervan wordt verdacht zijn gefortuneerde ouders te hebben vermoord. (Voor digitale kijkers ook in de Franstalige versie.) Arte, 20.15-21.35u.

De zeemeerman (Frank Herrebout, 1996, Ned/Bel/Dui). Speelfilmdebuut van Herrebout werd vooral bestierd door producent Rob Houwer en staat te boek als een van de slechtste Nederlandse films ooit. De 18-jarige titelheld (Daniël Boissevain), een kruising tussen mens en zeeleeuw, verspreidt een penetrante vislucht. Een krankzinnige professor schenkt hem toverkorrels, waarmee hij niet alleen de stank bestrijdt, maar ook onzichtbaar wordt en waardoor hij in staat is om al zijn puberdromen uit te leven. RTL8, 20.30-22.10u.

Eye of the Beholder (Stephan Elliott, 1999, Eng./Can./Austr.). Thriller met Ewan McGregor als uitgebluste ambtenaar van de Britse geheime dienst. Hij raakt geobsedeerd door een moordlustige dame (Ashley Judd) die hem aan zijn verdwenen dochter doet denken.BBC 1, 01.05-02.45u.

Informatief

Buddha in suburbia. De in 1970 geboren Lelung Rinpoche is door de dalai lama erkend als de elfde reïncarnatie van bodhisattva Vajrapani (die onder meer beschermheilige is van het Shaolinklooster). Lelung is jong, modern en woont al zeven jaar in het tuinhuisje van een van zijn leerlingen in Londen. Deze documentaire volgt hem op een reis naar India, Mongolië en China in een poging om, met zijn Britse paspoort, Tibet binnen te komen om daar, voordat die voor altijd verloren gaat, kennis te vergaren van Tibetaanse monniken. In de film ook een interview met professor Robert Thurman, expert op het gebied van Tibetaans boeddhisme (en vader van actrice Uma Thurman). BBC 2, 20.00-21.00u.

Café de Liefde. Bram van Splunteren onderzoekt vanavond of Nederlanders de vrijheid en de verleidingen van internet wel aankunnen. Met het verhaal van Yontie en Michael die elkaar kennen uit hun middelbare schooltijd. Na lange tijd kregen ze op Facebook weer contact. Er werd afgesproken, oude banden werden aangehaald en toen kwam Yontie voor een dilemma te staan: bij man en gezin blijven of het avontuur aangaan met oude schoolvriend Michael? Ook een bezoek aan de privékliniek Rodersana waar seksverslaafde mannen worden behandeld.Ned.2, 20.25-21.00u.

Tegenlicht: Metamorfose van een crisis. Documentaire van Bregtje van der Haak over het Aftermath Network, een door de Gulbenkian Foundation gesponsorde denktank waar over de sociale, politieke en culturele aspecten van de economische crisis wordt nagedacht. Gesproken wordt met onder anderen de sociologen Manuel Castells en Michel Wieviorka, filosoof Pekka Himanen en technologiehistorica Rosalind Williams.Ned.2, 21.00-22.00u.

Scrooged. Jongeren die de weg kwijt dreigen te raken, worden geconfronteerd met de zorgen van vrienden en familieleden. De eerste aflevering gaat over Vincent, die wegens het alcoholprobleem van zijn moeder en het ontbreken van een vader een deel van zijn jeugd doorbracht in pleeggezinnen. Inmiddels woont hij weer bij zijn moeder, maar hij blowt dagelijks, is recalcitrant, gaat niet meer naar school en sjeest in sneltreinvaart in de richting van een crimineel bestaan. Ned.3, 21.25-22.00u.

NTR Podium: Rudolf Nureyev, een Rus in de polder. Onlangs opgedoken filmbeelden van de Russische balletdanser, in 1968 repeterend in de studio van Het Nationale Ballet. Met herinneringen van een aantal dansers en choreografen over hun samenwerking met de wereldster die danste in werken van Van Dantzig, Van Schayk en Van Manen. Ned.2, 23.50-00.55u.

Amusement

Neonletters. Eerste aflevering van nieuwe jaargang van het satirische sketchprogramma van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, die in de huid kruipen van oude, bekende en spiksplinternieuwe personages. De Rotterdamse scootermeiden Mandy en Lisa zijn weer van de partij, evenals culinair recensent Theo Wiggers. Dit seizoen voor het eerst Mello en Stef van Kol die er alles aan doen om door te dringen in de showbizz, Jacco de sneldichter en de docenten van het Brakema College.Ned.3, 22.00-22.30u.

Classic Albums: Aja (Steely Dan).Documentaire uit 1999 over de opnamen van het in 1977 verschenen meesterwerk van Steely Dan. Met archieffilmpjes, interviews met Donald Fagen en Walter Becker (de enige twee vaste leden van de groep), producer Gary Katz, sessiemuzikanten (de legende wil dat sommigen van hen bijna tot waanzin werden gedreven door het perfectionisme van Fagen en Becker) en commentaar van Ian Dury en Michael McDonald.Canvas, 23.05-00.05u.