Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

uitgelicht

Eerste aflevering van nieuw seizoen Neonletters. Ned.3, 22.00u.
Eerste aflevering van nieuw seizoen Neonletters. Ned.3, 22.00u.

Film

Un crime (Jacques Deray, 1992, Frankrijk). Rechtbankdrama. Advocaat Alain Delon wordt mogelijk om de tuin geleid door zijn cliënt Manuel Blanc, die ervan wordt verdacht zijn gefortuneerde ouders te hebben vermoord. (Voor digitale kijkers ook in de Franstalige versie.)Arte, 20.15-21.35u.

De zeemeerman (Frank Herrebout, 1996, Ned/Bel/Dui). Speelfilmdebuut van Herrebout werd vooral bestierd door producent Rob Houwer en staat te boek als een van de slechtste Nederlandse films ooit. De titelheld (Daniël Boissevain), een kruising tussen mens en zeeleeuw, verspreidt een penetrante vislucht. Een krankzinnige professor schenkt hem toverkorrels, waarmee hij de stank bestrijdt en ook onzichtbaar wordt. Zo kan hij al zijn puberdromen uitleven. RTL8, 20.30-22.10u.

Eye of the Beholder (Stephan Elliott, 1999, Eng./Can./Austr.). Thriller met Ewan McGregor als uitgebluste ambtenaar van de Britse geheime dienst. Hij raakt geobsedeerd door een moordlustige dame (Ashley Judd) die hem aan zijn verdwenen dochter doet denken.BBC 1, 01.05-02.45u.

Informatief

Buddha in suburbia. Lelung Rinpoche (1970) is door de Dalai Lama erkend als de elfde reïncarnatie van bodhisattva Vajrapani. Lelung is jong, modern en woont al zeven jaar in het tuinhuisje van een van zijn leerlingen in Londen. Deze documentaire volgt hem op een reis naar India, Mongolië en China in een poging om (met zijn Britse paspoort) Tibet binnen te komen om daar, voordat die verloren gaat, eeuwenoude kennis te vergaren van geloofsgenoten. In de film ook een interview met professor Robert Thurman, expert op het gebied van het Tibetaanse Boeddhisme (en vader van Uma Thurman). BBC 2, 20.00-21.00u.

Tegenlicht: Metamorfose van een crisis. Reportage van Bregtje van der Haak over het Aftermath Network, een door de Gulbenkian Foundation gesponsorde denktank waar over de sociale, politieke en culturele aspecten van de economische crisis wordt nagedacht. Gesproken wordt met o.a. de sociologen Manuel Castells en Michel Wieviorka, filosoof Pekka Himanen en technologiehistorica Rosalind Williams. Ned.2, 21.00-22.00u.

Scrooged. Jongeren die de weg kwijt dreigen te raken worden geconfronteerd met de zorgen van vrienden en familieleden. De eerste aflevering gaat over Vincent , die vanwege het alcoholprobleem van zijn moeder en het ontbreken van een vader een deel van zijn jeugd doorbracht in pleeggezinnen. Inmiddels woont hij weer bij zijn moeder, maar hij blowt dagelijks, is recalcitrant, gaat niet meer naar school en sjeest in sneltreinvaart richting een crimineel bestaan. Ned.3, 21.25-22.00u.

Philip Roth, sans complexe. Portret van de Amerikaanse auteur, die zich voor deze film twaalf uur lang liet interviewen door de Franse filmmaker en schrijver William Karel en de Italiaanse journaliste Livia Manera. De 77-jarige Roth over zijn familie, joodse identiteit, seks, liefde, psychoanalyse, roem, politiek en zijn obsessie met de dood. We zien foto’s, brieven en manuscripten en de schrijver leest passages uit eigen werk.Arte, 23.05-23.55u.

NTR Podium: Rudolf Nureyev, een Rus in de polder. Onlangs opgedoken filmbeelden van de Russische balletdanser, in 1968 repeterend in de studio van Het Nationale Ballet. Met herinneringen van een aantal dansers en choreografen over hun samenwerking met de wereldster die hier danste in werken van Van Dantzig, Van Schayk en Van Manen.Ned.2, 23.50-00.55u.

Amusement

Neonletters. Eerste aflevering van nieuwe jaargang van het satirische sketchprogramma van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, die in de huid kruipen van oude, bekende en spiksplinternieuwe personages. De Rotterdamse scootermeiden Mandy en Lisa zijn weer van de partij, evenals culinair recensent Theo Wiggers. Dit seizoen voor het eerst Mello en Stef van Kol die er alles aan doen om door te dringen in de showbizz, Jacco de sneldichter en de docenten van het Brakema College.Ned.3, 22.00-22.30u.

Classic Albums: Aja (Steely Dan).Documentaire uit 1999 over de opnamen van het in 1977 verschenen meesterwerk van Steely Dan. Met archieffilmpjes, interviews met Donald Fagen en Walter Becker (de enige twee vaste leden van de groep), producer Gary Katz, sessiemuzikanten (de legende wil dat sommigen van hen bijna tot waanzin werden gedreven door het perfectionisme van Fagen en Becker) en commentaar van Michael McDonald en Ian Dury.Canvas, 23.05-00.05u.