Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Theo Janssen voert nu vooral zijn taken uit

PSV-Ajax bood de bondscoach argumenten voor zijn keuze voor Kevin Strootman in plaats van Theo Janssen. „Wie mij wil zien scoren moet beelden van vorig jaar gaan kijken”, zuchtte de Ajacied.

Ajacied Theo Janssen (links) houdt Kevin Strootman van zich af. De jonge PSV'er was verder de betere van de twee middenvelders. Foto VI Images (L-R) Theo Janssen of Ajax, Kevin Strootman of PSV
Ajacied Theo Janssen (links) houdt Kevin Strootman van zich af. De jonge PSV'er was verder de betere van de twee middenvelders. Foto VI Images (L-R) Theo Janssen of Ajax, Kevin Strootman of PSV Maurice van Steen / Orange Pic>

Bart Hinke

Voetballers worden niet graag vergeleken met anderen. Meestal is dat uit bescheidenheid, zoals bij PSV’er Kevin Strootman. Die wenste niet te spreken van een ‘Mark van Bommel-achtig’ optreden gisteren in de topper tegen Ajax, hoewel de 21-jarige middenvelder gif bracht zoals de oud-aanvoerder van PSV dat jaren deed in Eindhoven. „Daar wil ik me niet mee vergelijken. Verdedigend had ik het wel goed voor elkaar, maar ik was te weinig aan de bal. Ik had meer kunnen brengen.”

Ajacied Theo Janssen (30) verzette zich gisteren tegen een andere vergelijking: die met hemzelf. „Als je mij wilt zien scoren en assists geven moet je naar beelden van Twente van vorig jaar gaan kijken”, zei hij na afloop van de 2-2 tegen PSV. Van vragen over zijn fletse spel in zijn controlerende rol op het middenveld van Ajax wordt hij „zo moe”. Het is inmiddels wekelijkse kost: de twijfel over zijn vorm, zijn fysieke houdbaarheid maar vooral de manier waarop hij gebruikt wordt door Ajax-coach Frank de Boer. En wekelijks antwoordt Janssen door te zeggen dat hij al zijn duels wint. „Kijk de beelden maar terug”, voegde hij er gisteren nog aan toe.

Vorig seizoen besliste hij namens FC Twente het thuisduel tegen PSV met een van de mooiste doelpunten van het jaar: een meesterlijk lobje over doelman Andreas Isaksson na een indrukwekkende sprint over zestig meter. Twente-trainer Michel Preud’homme had Janssen gezegd dat hij van hem „de beste speler van de eredivisie” zou maken. De Belgische coach zette hem achter spits Luuk de Jong en kreeg gelijk; Janssen werd de beste speler van het afgelopen seizoen.

Van die Janssen is weinig terug te zien in zijn wedstrijden voor Ajax. „Ik ben geen nummer tien meer. Ik speel nu in dienst van anderen. Die taak voer ik uit”, legt Janssen uit. Spectaculair is dat niet, nuttig wel. Maar het kan toch niet daarom zijn dat Janssen voor 3,2 miljoen naar Amsterdam vertrok. „Ajax heeft mij met een reden gekocht. Omdat ze denken nodig te hebben wat ik bezit”, zei hij voor aanvang van het seizoen. Het komt er vooralsnog niet uit op het middenveld met Christian Eriksen en Siem de Jong. Beide jongelingen gelden als onomstreden, maar voor de laatste dringt de vraag zich op waarom dat dan is.

Gisteren leek het er even op dat Vurnon Anita het vuile werk op zou gaan knappen op het Ajax-middenveld en dat Janssen de ruimte zou krijgen om vanaf links op het middenveld een dwingende rol te vervullen. Maar dankzij het sterk bezette middenveld van PSV moest Janssen zich diep op zijn eigen helft voortdurend om Georginio Wijnaldum bekommeren. Alleen bij spelhervattingen kon Janssen nu en dan zijn traptechniek etaleren. De vrije trap die hij diep in de tweede helft in het zijnet schoot was van grote schoonheid.

Maar Janssen viel vooral in negatieve zin op toen hij na de aftrap op de 2-1 van PSV onbegrijpelijk balverlies leed. Hij liet zich in zijn rug verrassen door Tim Matavz en alleen door attent optreden van teamgenoot Toby Alderweireld op de doellijn werd Janssen niet schuldig aan een doelpunt dat PSV een zekere winst zou hebben gebracht. Oranje-international Gregory van der Wiel bleef zodoende de zwakste speler op het veld.

Ondertussen raakt het EK in Polen en Oekraïne volgend jaar voor Janssen meer en meer uit beeld. Bondscoach Bert van Marwijk zag gisteren in Eindhoven zijn gelijk bevestigd. In de selectie van Oranje heeft PSV’er Strootman sinds kort de voorkeur gekregen boven Janssen. De Ajacied werd niet meer opgeroepen sinds zijn afzegging voor de oefentrip met Oranje deze zomer naar Zuid-Amerika. Strootman greep zijn uitverkiezing met beide handen aan, onder meer door zijn doelpunt tegen Finland twee weken geleden.

Het was ook Strootman die gisteren de passjes verstuurde met precies de goede snelheid. Hij temporiseerde waar nodig en was fel waar mogelijk. De schrik was oprecht toen hij in een onbezonnen actie op het kuitbeen van Siem de Jong landde. In Strootman schuilt geen smerige speler, wel een bloedfanatieke. „Ik probeer veel te geven in zo’n wedstrijd, daarom zit ik er aan het eind wel eens doorheen. Ik moet leren doseren, dat is lastig. Vooral tegen Ajax wil je continu naar voren, maar daarmee maak ik het mezelf wel lastig tegen het eind. Ik zit er aardig doorheen.”

Strootman degradeerde ruim een jaar geleden nog met Sparta, na een dramatisch play-offduel tegen stadgenoot Excelsior. Nu al lijkt hij, meer dan PSV-aanvoerder Ola Toivonen, de jonge leider van een team met veel potentie. Reuzenstappen voor de man die vorig seizoen nog in de eerste divisie begon. Europees voetbal en de trips met Oranje zorgen voor een overvolle agenda voor de jonge middenvelder. „Ik ben nu eigenlijk continu aan het herstellen”, bekende hij. Dat zal niet snel minder worden. Strootman en Janssen geven de bondscoach momenteel weinig aanleiding zijn keuze te herzien.