Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Striptekenaar Minck Oosterveer (50) omgekomen

Minck Oosterveer werd nog dit jaar bekroond met de Stripschapprijs. © Jakari Productions

De Nederlandse striptekenaar Minck Oosterveer is op 50-jarige leeftijd bij een motorongeluk om het leven gekomen.

Oosterveer werd bekend door zijn krantenstrips voor De Telegraaf (Zodiak en Nicky Saxx) maar legde zich de afgelopen drie jaar toe op het maken van nieuwe avonturenverhalen voor het stripblad Eppo. Samen met zijn vaste scenarist Willem Ritstier maakte hij onder andere de western Ronson Inc. en De kronieken van de Buitenring, een spin-off van de populaire reeks Storm, waarvan afgelopen week het eerste deel in de boekhandel verscheen.

Uitgever Rob van Bavel van Don Lawrence Collection reageerde geschokt op de dood van Oosterveer.

“Dit is een enorme klap voor de Nederlandse stripwereld.” - Van Bavel

Oosterveer werd dit jaar nog bekroond met de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

NRC-redacteur en stripkenner Ward Wijndelts in een reactie:

“Er is niet zomaar iemand overleden. Oosterveer kreeg dit jaar nog de hoogste erkenning die in Nederland mogelijk is. De Stripschapprijs is een belangrijke prijs die al veertig jaar wordt uitgereikt. Wat jammer is, is dat hij net in Amerika voet aan de grond begon te krijgen. Zijn strips werden in Amerika steeds meer erkend als interessante en mooie comics. Het is verdrietig dat hij daar niet meer mee aan de slag is kunnen gaan. Hij had nog twintig jaar moeten doortekenen.”

Cover van StormCover van Storm