Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Selexyz-directeuren op non-actief door financiële problemen

De financiële problemen van boekhandelsketen Selexyz hebben ertoe geleid dat algemeen directeur Matthijs van der Lely en financieel directeur Menno van den Brand op non-actief zijn gesteld. Volgens een uitgebracht persbericht gebeurt dit „in goed overleg” met de raad van commissarissen.

Veel boekhandels lijden onder omzetdalingen als gevolg van toegenomen boekverkopen via internet, de economische crisis en – volgens sommigen – ook door ontlezing. Selexyz heeft het zwaarder dan anderen. Het bedrijf, dat vijftien grote boekhandels heeft, moest veel kosten maken toen het vorig jaar afsplitste uit de Boekhandelsgroep Nederland. In mei werd bekend dat 10 procent van het winkelpersoneel moest worden ontslagen, later zou ook een reorganisatie op het hoofdkantoor volgen. Die ingrepen blijken onvoldoende te zijn geweest.

Het overgebleven directielid, directeur digitale strategie Angelique Wouters, gaat een nieuwe directie vormen met Arnoud Maas (interim algemeen directeur) en Bart Koops (interim financieel directeur), die beiden veel ervaring in de retail hebben.