Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Schutters in Burundi doden 36 mensen

In Burundi hebben gewapende Congolese schutters gisteravond zeker 36 mensen om het leven gebracht toen zij een bar bestormden buiten de hoofdstad Bujumbura. Dat meldden bewoners.

Update 12.08 uur: Het dodental is door de Burundese autoriteiten opgeschroefd naar 36.

“Gewapende mannen vielen de bar binnen en begonnen te schieten op de mensen op de dansvloer. Ik telde zelf 21 mensen die ter plekke overleden”, aldus bewoner Sake Matthieu, die tevens aan het hoofd staat van een mensenrechtenbeweging.

Andere inwoners van Gatumba bevestigden de schietpartij. Het gaat om de dodelijkste aanval in het Centraal-Afrikaanse land dit jaar. De autoriteiten schrijven de aanvallen toe aan bandieten. In 2004 werd in Gatumba een bloedbad aangericht onder Congolese vluchtelingen. Volgens Human Rights Watch werden toen zeker 150 mensen gedood door het laatste rebellenleger in het land, de Nationale Bevrijdingstroepen.

De president van Burundi, Pierre Nkurunziza, heeft een rouwperiode van drie dagen afgekondigd. Hij gaf zijn regering een maand de tijd om de daders op te sporen.

Aanvallen op burgers en soldaten zijn in de afgelopen maanden geëscaleerd. De angst voor een nieuwe opstand groeit gestaag in het koffie-producerende land. Burundi heeft relatieve vrede gekend sinds de Hutu-rebellen FNL in 2009 na twee decennia opstand hun wapens hebben neergelegd en zich hebben aangesloten bij de regering.