Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Rindert Kromhout en Mal Peet winnen Gouden Lijst.

Afgelopen zaterdag is tijdens de derde Middag van het Kinderboek bekend gemaakt wie de winnaars van de nieuwe jeugdboekenprijs, de Gouden Lijst, in de leeftijd van 12 tot 15 jaar zijn. Rindert Kromhout won met Soldaten huilen niet de prijs in de categorie oorspronkelijke Nederlandse literatuur. Ook schrijver Mal Peet viel in de prijzen. Zijn boek Tamar werd tot beste jeugdboek in de categorie vertaalde literatuur verkozen.

De prijs die vandaag feestelijk in de Openbare bibliotheek van Amsterdam werd uitgereikt is nieuw. Deze prijs is in het leven geroepen om de kloof te overbruggen tussen de Gouden Griffel voor jeugdboeken (tot 12 jaar) en de Dioraphte Jeugd Prijs (vanaf 15 jaar). De prijs wordt mogelijk gemaakt door de CPNB en geeft gehoor aan een voorstel van de Griffeljury die veel mooie boeken onder ogen kreeg voor deze leeftijdscategorie.

Prijswinnaar Rindert Kromhout (1958) is een Nederlands kinderboekenschrijver. Hij werd onder andere bekend met zijn kinderboekenweekgeschenk Boris en het woeste water in 2002. Hij won al eerder prijzen, zoals de Vlag en Wimpel, de Zilveren Griffel en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het boek Soldaten huilen niet is een roman over de leden van de Bloomsbury Groep gezien vanuit de ogen van Quentin, de neef van Virginia Woolf.

Mal Peet (1947) is een Engelse kinderboekenschrijver. Samen met zijn vrouw schreef en illustreerde hij vele kinderboeken. Met Tamar won hij  in 2005 al de Carnegie Medal. Tamar is een roman over de Tweede Wereldoorlog.

Genomineerden voor deze prijs waren: Achter de stilte van Beate Teresa Hanika, Rebecca Stead met Als je terugkomt en het boek Dieven van Will Gatti.