Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Regime Jemen schiet weer met scherp, dodental richting 50

Veldhospitaal in Sanaa waar gewonde demonstranten worden verzorgd. Foto AP / Hani Mohammed

De wekenlange relatieve rust in Jemen lijkt definitief voorbij nu pro-regime sluipschutters vandaag opnieuw het vuur openden op demonstranten. Nadat gisteren voor het eerst weer dodelijk geweld werd gebruikt staat de teller na vanochtend op 46 doden.

De afgelopen weken bleef systematisch geweld tegen demonstranten uit, maar de laatste dagen zwellen de protesten weer aan. Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC denkt dat president Ali Abdullah Saleh een duidelijk signaal wil afgeven:

“Het regime geeft met het geweld van de afgelopen twee dagen duidelijk aan dat Saleh niet opstapt. Hij lijkt zijn termijn tot de verkiezingen in 2013 uit te willen zitten of anders mee te doen aan vervroegde verkiezingen. Hoewel het lijkt alsof het rustig is geweest, zijn de demonstraties in Jemen gewoon doorgegaan. De vraag is of het opstappen van Saleh het einde zal zijn; Jemen is een verloederd land en je ziet bijvoorbeeld aan Libië dat het verdrijven van de machthebber niet stante pede tot verbeteringen leidt.”

Kamperen op Change Square

Plaats van handeling is de hoofdstad Sanaa waar gisteren 26 Jemenieten werden doodgeschoten, zo meldt Reuters. Demonstranten kamperen al acht maanden buiten de universiteit op wat zij hebben omgedoopt tot Plein van de Verandering. Ze roepen nog steeds om het aftreden van president Ali Abdullah Saleh en om meer democratie.

De botsingen tussen regeringstroepen en de betogers en ontstonden nadat zij probeerden op te rukken in wijken die in handen zijn van de regering. Persbureau AP meldt dat gisteren en vandaag 46 demonstranten zijn omgebracht, de autoriteiten houden het op twintig.

Amateurbeelden van de oproer gisteren in Sanaa:

Hoofd Golfstaten vandaag in Sanaa

Het hoofd van een groep van Golfstaten, Abdullatif al-Zayani,komt vandaag aan in Sanaa. Die landen zijn al maanden bezig om Saleh te verleiden tot een geleidelijke overdracht van de macht. Meerdere keren leek er een overeenkomst, maar trok de president zich op het laatst terug.

Tijdens een bijenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft het westen het hernieuwde geweld scherp veroordeeld. Onder meer de VS en de EU drongen erop aan dat de Jemenitische regering stopt met het inzetten van geweld tegen vreedzame betogers.

Al Jazeera reportage over de onlusten van gisteren: