Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Record voor ligfiets Delft

Foto TU Delft
Foto TU Delft

Het Human Power Team Delft heeft met 129,6 km/u het Europees record, het studentenrecord en het record van 2011 in ligfietsen binnengehaald. De jaarlijkse kampioenschappen tussen de snelste „door mens aangedreven voertuigen” vonden afgelopen week plaats in de Amerikaanse staat Nevada. Studenten van de TU Delft ontwikkelden hiervoor een speciale ligfiets, in de vorm van een cocon. Studenten Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam onderzochten wat voor een soort renner de beste ‘motor’ zou zijn: de 24-jarige, fors gebouwde (1,94 meter, 90 kilo) amateurligfietser Sebastiaan Bowier. Hij reed net sneller dan Sam Whittingham, de Canadees die in 2009 het wereldcord op 133,3 km/u zette. (NRC) hptdelft.nl