Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank verlengt voorarrest Breivik

Onder zware beveiliging arriveerde Breivik vanochtend bij de rechtbank. Foto AFP / Adrian Ohrn Johansen

De rechtbank in Oslo heeft het voorarrest van Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Noorwegen die in juli aan 77 mensen het leven kostten, met acht weken verlengd. Daarvan zal Breivik vier weken in volledige isolatie doorbrengen. Dat meldt persbureau AP.

Rechter Anne Margrethe Lund besloot dat vanmiddag nadat Breivik voor de derde keer sinds de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya zijn opwachting in de rechtszaal maakte. Na de zitting zei rechter Anne Margrethe Lund Breivik ‘enkele keren’ te hebben gestopt toen hij het woord wilde voeren. “Hij wilde iets tegen het hof zeggen dat niet relevant was voor de zitting van vandaag, en daarom werd hem niet toegestaan het woord te voeren”, aldus Lund.

Op de hoorzitting zei Breivik wel dat hij afgezonderde detentie als een ‘vorm van marteling’ ziet, aldus persbureau Novum. Volgens de rechter is echter ‘complete afzondering noodzakelijk’ om te voorkomen dat Breivik bewijsmateriaal vernietigt of contact opneemt met eventuele medeplichtigen.

Geen bewijs voor handlangers

De Noorse autoriteiten hebben tot dusver geen bewijs gevonden dat Breivik handlangers had. Aangezien hij hier niet over wil spreken tijdens zijn verhoor kan de politie het echter niet uitsluiten, aldus aanklager Christian Hatlo. “Dat is wat ons zorgen baart, dat hij er niks over wil zeggen”, zei Hatlo. “De vraag is of hij zwijgt om zichzelf interessant te maken, of dat er iets in deze vermoedens zit.”

Een Noorse rechter besloot in eerste instantie dat Breivik een open hoorzitting zou krijgen, maar een hogere rechter verwierp deze beslissing na bezwaren van de politie.

Breivik heeft toegegeven de aanslagen in Noorwegen te hebben gepleegd, maar ontkent een misdaad te hebben begaan. Volgens de 32-jarige Noor verkeert hij in een staat van oorlog en was zijn moordpartij noodzakelijk om te voorkomen dat Noorwegen en de rest van Europa worden overspoeld door islamitische migranten.

De volgende hoorzitting is op 14 november.