Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank behandelt hoger beroep Saab

Een fabriek van Saab in Trollhaettan, Zweden. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Het hoger beroep van autofabrikant Saab tegen de afwijzing van een surseanceverzoek wordt in behandeling genomen. Dat heeft de rechtbank in Gotenburg vandaag bekend gemaakt, meldt nieuwsdienst Dow Jones.

Twee weken geleden wees de Zweedse rechtbank een voorgestelde reorganisatie van Saab af, waarna Saab hoger beroep aantekende. Door die uitspraak is Saab niet beschermd tegen faillissementsaanvragen van schuldeisers. Nu het hoger beroep in behandeling is genomen gaan de rechters de komende dagen naar de levensvatbaarheid van Saab kijken. Saab verwelkomt de uitspraak van maandag en wacht verdere ontwikkelingen af, zo laat het bedrijf in een reactie aan Dow Jones weten.

Saab kan vooral tijd winnen

Als de rechter in het hoger beroep besluit dat het bedrijf nog levensvatbaar is dan wint het bedrijf vooral tijd. Chinese investeerders zijn bereid geld te steken in Saab, maar dat geld is vooralsnog niet beschikbaar. De Chinese autofabrikanten Youngman en Pangda wachten nog op toestemming van de Chinese overheid voor een eventuele deal. Wel maakte Saab vorige week bekend dat er zeventig miljoen euro aan overbruggingskrediet is vrijgemaakt door technologische licenties te verkopen.

Zweedse vakbonden hebben faillissement aangevraagd

Omdat hun leden geen salaris over de maand augustus hebben ontvangen, dienden de Zweedse vakbonden Unionen en Ladarna vorige week een faillissementsaanvraag voor de noodlijdende autofabrikant in. Over die aanvraag neemt de rechtbank volgende week een besluit, maar beide vakbonden hebben aangegeven hun verzoek te annuleren als het hoger beroep van Saab succesvol is.

Door de financiele problemen ligt de productie bij Saab al sinds april stil. Augustus was de derde opeenvolgende maand dat de salarissen niet op tijd betaald konden worden.