Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

'PSV kocht Matavz om tegen VVSB te spelen'

Naam: Menno Ooyendijk

Leeftijd: 34

Sport: Voetbal, verdediger bij zondagtopklasser VVSB

Prestaties: Promotie naar hoofdklasse (2005) en Topklasse (2010)

Komende woensdag ontvangen jullie PSV in de KNVB-beker. Leeft de wedstrijd al in Noordwijkerhout?

„Ik merk het meer bij de supporters dan bij de spelers. We hebben dit seizoen niet zo’n goede start en willen het nu vooral in de competitie goed doen. Ook de trainer heeft nog niks over PSV gezegd. Wel hebben we in de kleedkamer dolletjes gemaakt. Dat iemand nog een analyse moet maken van de tegenstander, of dat ze spits Tim Matavz alleen hebben gekocht omdat ze tegen ons spelen.”

Heb je in ruim acht seizoenen VVSB ervaring met het spelen tegen profs?

„We hebben vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen Ajax en Feyenoord. Voor de KNVB-beker speelden we vorig seizoen tegen SC Cambuur [2-0 verloren]. Niet slecht hoor, maar toch wat anders vergeleken met PSV.”

Heeft de club speciale activiteiten?

„Ze zullen net als tegen Ajax een extra tribune neerzetten. In de sporthal naast het veld komt een vipruimte met een hapje en een drankje. En ik denk dat vrijwilligers vooraf elk papiertje om het veld zullen opruimen.”

Hoe ziet je voorbereiding op de bekerwedstrijd eruit?

„Ik werk van zes tot zes als uitvoerder bij een bouwbedrijf uit Rijswijk en moet eerlijk gezegd nog regelen dat ik eerder vrij ben. We spelen al om vijf uur omdat we geen licht op het veld hebben. Woensdag neem ik mijn spullen ’s ochtends al mee en trek ik op de bouw mijn clubkostuum aan. Dan rijd ik naar de club voor een broodje en daarna gaan we het veld op.”

Als Matavz speelt, zal jij als voorstopper vermoedelijk zijn tegenstander zijn. Hoe is hij te verdedigen?

„Ik heb geen speciaal plan. Individudeel zijn ze bij PSV sowieso beter dan wij. Ik moet gewoon goed mijn best doen en zorgen dat hij niet te vaak voor het doel komt.” Lachend: „Een stuntje zou toch mooi zijn. Iets van een gelijkspel en na penalty’s door in de beker?”

Shirts ruilen met een topspeler is voor sommige amateurs net zo belangrijk als de bekerwedstrijd zelf. Ga je op jacht naar een PSV-shirt?

„Tim de Cler [nu AEK Larnaca, eerder AZ, Ajax en Feyenoord] is een kameraad van me. Ik heb dus al genoeg voetbalshirts. Als ik tegen PSV een shirt kan bemachtigen, zou dat leuk zijn, maar ik wil vooral van de wedstrijd genieten.”

VVSB was prominent voorstander van de oprichting van de Topklasse als brug naar het betaald voetbal. Hoe beviel het eerste seizoen?

„Het niveau is een stuk hoger. We spelen tegen de top van het amateurvoetbal. Toch had ik er eerst een hard hoofd in omdat we door het hele land spelen in plaats van in de regio. Tweeënhalf uur in de bus naar Oldenzaal, dat is wennen. We hebben het ook gemerkt aan de opkomst van supporters bij uitwedstrijden. En dan heeft een dorpsclub als VVSB nog een trouwe schare. Naar Hilversum gingen 75 mensen mee. Thuis hangt het af van de resultaten. Als we presteren zullen mensen voor het voetbal kiezen, anders is een strandwandeling ook aantrekkelijk.”