Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Verkiezingen

Pro-Russische partij wint verkiezingen in Letland

De Letse parlementsverkiezingen zijn gewonnen door een partij die te boek staat als pro-Russisch.

Saskanas Centrs (Harmonie Centrum), een partij die vooral kiezers trekt uit de Russische minderheid in Letland, heeft bij de vervroegde verkiezingen van zaterdag 29,2 procent van de stemmen behaald. Daarmee is het de grootste partij in Letland, dat sinds de val van het communisme juist geregeerd wordt door partijen die diep wantrouwen koesteren jegens Rusland. Maar regeringsdeelname wordt moeilijk: andere partijen hebben gezegd een soort regenboogcoalitie te willen vormen. Ongeveer eenderde van de 2,2 Letse inwoners is van Russische origine, een erfenis uit de Sovjettijd, toen Moskou een kolonisatiebeleid voerde.

Veel waarnemers zijn desondanks positief over de uitslag, die de invloed van Letse oligarchen lijkt te hebben teruggedrongen. Twee door oligarchen geleide partijen keren niet terug in het parlement. Een derde wel, maar met veel minder zetels. De verkiezingen werden vervroegd na een machtsstrijd tussen oud-president Valdis Zatlers en het parlement. Zatlers besloot in mei, nog als president, dat het volk per referendum moest oordelen over nieuwe verkiezingen, omdat het parlement naar zijn smaak te weinig deed aan corruptiebestrijding. Het parlement herkoos Zatlers in juni niet. In juli sprak ruim 90 procent van de Letten zich uit voor ontbinding van het parlement.

Zatlers deed zaterdag mee aan de parlementsverkiezingen met een nieuwe partij. Die eindigde als tweede, met 20,5 procent van de stemmen. De partij van de zittende premier Valdis Dombrovskis kreeg 18,2 procent. De verwachting is dat Zatlers en Dombrovskis een coalitie zullen proberen te vormen. Dombrovskis sleepte Letland in de afgelopen jaren met harde bezuinigingen door een zware economische crisis. (AP)