Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Politiebonden zijn Feyenoord beu en opteren voor verbod thuiswedstrijden

Wedstrijden van Feyenoord in Rotterdam moeten desnoods worden verboden tot de problemen met gewelddadige supporters zijn opgelost. De politie is klaar met het supportersgeweld nadat collega’s zaterdag in het nauw werden gedreven door hooligans.

De vakbonden ACP en ANPV reageren vanochtend in het AD op de ongeregeldheden bij het stadion van Feyenoord zaterdag. Supporters hielden voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Graafschap een gewelddadige protestactie tegen het beleid van de club. Ze bestormden het Maasgebouw, dat aan De Kuip vastzit en staken vuurwerk en fakkels af. Agenten trokken hun dienstwapens om de menigte in bedwang te houden.

Onaanvaardbaar

Voorzitter van ACP Gerrit van de Kamp noemt het onaanvaardbaar dat zijn collega’s in het nauw worden gedreven vanwege een probleem dat anderen niet oplossen. “Het conflict tussen de harde kern en het clubbestuur van Feyenoord bestaat al meer dan een jaar”, zegt hij. “Elke keer wordt de politiemacht opgeschaald. De status quo wordt gehandhaafd omdat de politie nu elke keer als scheidsrechter optreedt.”

Van de Kamp wijst hiermee naar Ahmed Aboutaleb. Ook ANPV-voorzitter Walter Welting vindt dat de burgemeester van Rotterdam het probleem moet aanpakken. “Feyenoord kan dit niet zelf. Stadionverboden of het verbieden van wedstrijden lijken de beste maatregelen.”

“Je dienstwapen trek je niet zomaar, dan ben je bang dat er slachtoffers vallen. Als agenten dit keer op keer meemaken, haken ze op een bepaald moment af. Daar zijn wij nu bang voor.” - ANPV-voorzitter Walter Welting.

Nee, zegt Aboutaleb

Aboutaleb zegt dat verbieden van wedstrijden geen optie is, omdat slechts een kleine groep de problemen veroorzaakt. Ongeruste Feyenoord-fans zijn op internet een petitie begonnen tegen het geweld rondom wedstrijden van hun club.