Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Verkiezingen

Piratenpartij in Berlijns parlement, liberalen niet

De centrumlinkse sociaal-democraten van SPD hebben de conservatieven van CDU verslagen in de verkiezingen voor het Berlijnse parlement. Een verrassende overwinning is er voor de Piratenpartij. Dat wezen de eerste exitpolls gisteravond uit. De SPD kreeg volgens de meting van televisiestation ARD 29,5 procent van de stemmen, iets minder dan de 30,8 procent die bij de laatste verkiezingen in 2006 veroverd werd in Berlijn, met 3,4 miljoen inwoners de grootste Duitse stad. CDU, de partij van Merkel, kreeg 23,5 procent; iets meer dan de 21,3 procent uit 2006. Een verrassing was de overwinning voor de voor burgerrechten in telefonie en internet opkomende Piratenpartij, die voor het eerst meedeed en 8,5 procent van de stemmen kreeg. Dat was voldoende voor een zetel in het deelstaatparlement. De liberale FDP, de Vrije Democratische Partij, bleef steken op 1,8 procent en haalt de kiesdrempel niet. (NRC)