Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Ophef in politiek over top van COA

Minister Gerd Leers (Asiel, CDA) en de politieke partijen PvdA, PVV en CDA willen opheldering over mogelijke problemen bij het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Zij hebben daarom gevraagd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Die meldde gisteravond, op basis van verschillende bronnen, dat COA-bestuursvoorzitter Nurten Albayrak met haar managementstijl een angstcultuur zou creëren. Werknemers hebben dat op anonieme basis tegen de NOS verklaard.

Volgens de NOS staat Nurten Albayrak binnen haar organisatie te boek als „zonnekoningin” en „despoot”. Problemen binnen het COA zouden hebben geleid tot geldverspilling; de afgelopen jaren zijn zo’n twintig directeuren vertrokken, van wie de meesten uit onvrede. Het COA zegt dat bijna alle directeuren zijn vertrokken wegens vergaande inkrimping van de organisatie en aflopende contracten.

De afgelopen jaren is het aantal op te vangen asielzoekers drastisch gekrompen, waardoor het COA van 5.000 naar 1.700 medewerkers ging. Albayrak is sinds 2005 hoofd van de organisatie.

Het COA zegt „teleurgesteld” te zijn over de werkwijze van de NOS en de berichtgeving, die volgens een woordvoerder veel feitelijke onjuistheden bevat en waarbij geen „behoorlijk wederhoor” zou zijn gepleegd. De woordvoerder wil niet reageren op de aantijgingen over de bedrijfscultuur, omdat de raad van toezicht van het COA zich daarover moet buigen. Wel laat het COA weten dat bij de ‘relevante instanties’ geen klachten zijn binnengekomen over de bestuursstijl van Albayrak.

Ook de raad van toezicht van het COA, die wordt voorgezeten door VVD’er Loek Hermans, zegt in een schriftelijke reactie dat er in het geheel geen aanwijzingen zijn voor de door de NOS gepubliceerde aantijgingen. Albayrak is de nicht van oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie (PvdA). Het COA coördineert onder meer huisvesting van asielzoekers.

Leers praat vandaag met de raad van toezicht van het COA over de berichtgeving. Hij wil met het gesprek alle feiten boven tafel krijgen. „De integriteit en doelmatigheid van deze organisatie kunnen niet ter discussie staan.” Tot die tijd wil Leers niet reageren op de situatie.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman wil een spoeddebat aanvragen over het COA. Naar aanleiding van de berichtgeving twitterde hij: „Het is een bende bij het COA. Geld wordt in het water gegooid. Leers moet ingrijpen.”