Openbaar vervoer grote steden weer 24 uur plat

Een vrijwel leeg Stationsplein in Amsterdam in juni tijdens een staking van het GVB. Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer

In oktober gaat het openbaar vervoer in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag een dag plat. Dat hebben de vakbonden vanochtend besloten, zo meldt persbureau Novum. Het is de zoveelste in een serie van stakingen die als actie gelden tegen de kabinetsbezuinigingen en een voorgenomen openbare aanbesteding die het kabinet wil doorvoeren in het ov.

Een exacte datum wordt snel bekend gemaakt. Mocht de staking in oktober niets uitrichten, dan voeren de bonden de acties in november op. Het is voor het eerst tijdens de acties dat medewerkers van de GVB, HTM en RET gelijktijdig 24 uur lang het werk neerleggen. In februari, april, mei en juni vonden ook al acties plaats. Bij de laatste actie op 29 juni lag het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen plat.

Het kabinet is van plan fors te korten op het openbaar vervoer. Door het ov aan te besteden, meent minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen dat er efficiënter gewerkt kan worden. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer. Eric Vermeulen, bestuurder Abvakabo FNV in een persbericht:

“De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen zullen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Nu nog meer bezuiniging kan echt niet zonder verlies van kwaliteit, van arbeidsplaatsen en van OV-lijnen. Daar gaan de reizigers dagelijks heel veel last van krijgen.”