Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Ook PvdA en SP komen met tegenbegroting

Ook de PvdA en de SP hebben vandaag allebei een alternatieve begroting gepresenteerd. De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet oneerlijke keuzes maakt in de Miljoenennota. Eerder presenteerden D66 en de ChristenUnie hun tegenbegroting.

De PvdA versleutelt in de tegenbegroting (pdf) voor 3,6 miljard euro aan de kabinetsplannen, meldt persbureau Novum. De sociaaldemocraten willen onder meer de bezuinigingen op de huurtoeslag en op het persoonsgebonden budget (pgb) terugdraaien. Ook moet de kinderopvang toegankelijk blijven en gaan als het aan de PvdA ligt de salarissen van agenten en leraren niet op de nullijn.

Het geld dat de PvdA hiervoor nodig heeft moet gevonden worden door onder meer de winstbelasting minder te verlagen dan het kabinet wil en door een milieuheffing bij bedrijven. Ook pleiten de sociaaldemocraten voor een toptarief bij de inkomstenbelasting van rijke mensen. Volgens de partij zijn de gevolgen voor de staatskas hetzelfde als bij de begroting van het kabinet.

De SP stelt in haar begroting (pdf) een stimuleringspakket voor de economie van 1,5 miljard euro voor. Ook wil de partij een miljard extra in het onderwijs investeren en wordt 3,7 miljard euro uitgetrokken voor onder meer kinderopvang, kindgebonden budget, huurtoeslag en sociale werkplaatsen.

Dat geld moet gevonden worden door de inhuur van dure externen door de overheid aan banden te leggen, geen extra geld aan asfalt uit te geven en de zorgtoeslag af te schaffen. De zorgpremie wordt als het aan de SP verlaagd tot vierhonderd euro. Iedereen die boven de anderhalve ton verdient moet hierover 65 procent belasting betalen.