Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Obama legt rijken Buffett-norm op

Rijke Amerikanen moeten meer belasting betalen. Dat is het belangrijkste en meest controversiële aspect van het plan dat president Obama vandaag presenteert om het begrotingstekort terug te dringen. Republikeinen zijn mordicus tegen hogere belastingen.

Obama wil de zogeheten Buffett-norm invoeren. Deze norm – genoemd naar de steenrijke investeerder Warren Buffett, die zijn belastingtarief te laag vindt – moet garanderen dat Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen, in een hogere belastingschaal vallen dan de middenklasse.

Ook wil Obama, die zich opmaakt voor de verkiezingen van 2012, mazen in de belastingwet dichten en aftrekposten begrenzen voor de rijken. Dit gevoegd bij bezuinigingen op sociale zekerheid en op de oorlogen in Irak en Afghanistan, betekent dat Obama de komende tien jaar 3 biljoen dollar wil bezuinigen.

Met dit voorstel koerst de president af op een confrontatie met Republikeinen in het Congres, die geen belastingverhogingen willen omdat die het herstel van de zwakke Amerikaanse economie zouden schaden.

Afgelopen zomer waren belastingverhogingen ook al een twistpunt tussen Obama en de Republikeinen. Obama had het Congres gevraagd de leenlimiet van de Amerikaanse overheid te verhogen, zodat de rekeningen betaald konden worden. De Republikeinen wilden alleen instemmen als Obama beloofde het begrotingstekort structureel te verlagen, zonder extra belastinginkomsten.

Obama doet met dit plan een voorzet voor de ‘partijgrensoverschrijdende’ commissie in het Congres die voor Kerstmis bezuinigingen moet presenteren van minstens 1,2 biljoen dollar. Obama heeft al gezegd ieder voorstel te zullen vetoën waarin geen offer wordt gevraagd van de rijken.