Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

NTC-strijders Libië nemen vliegveld Sabha in

De vlag die deze man vastheeft, de vlag van Libië na Gaddafi, hangt volgens de NTC-strijders nu ook op het vliegveld van Sabha. Gaddafi-bolwerken Bani Walid en Sirte blijken echter nog altijd onneembare vestigingen.
De vlag die deze man vastheeft, de vlag van Libië na Gaddafi, hangt volgens de NTC-strijders nu ook op het vliegveld van Sabha. Gaddafi-bolwerken Bani Walid en Sirte blijken echter nog altijd onneembare vestigingen. Foto AP / Alexandre Meneghini

De strijders van de Nationale Overgangsraad in Libië hebben vandaag zonder veel moeite het vliegveld en enkele andere locaties in de zuidelijke woestijdstad Sabha (kaart) overgenomen. Dat is een opsteker voor de nieuwe Libische machthebbers.

“Onze vlaggen wapperen bij de luchthaven en andere delen van Sabha,” zei Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van de NTC in Tripoli. Het vliegveld ligt ongeveer zes kilometer van het centrum van Sabha, 650 kilometer ten zuiden van Tripoli. In Bani Walid en Gaddafi’s geboorteplaats Sirte stuiten ze nog op hevig verzet.

Salam Kara, de woordvoerder in Benghazi van de lokale raad van Sabha, zei dat de revolutionaire strijdkrachten in Sabha ook een oud fort, een congrescentrum en een ziekenhuis in handen hebben gekregen. “Het verzet is niet erg sterk omdat de rebellen in Sabha al heel lang protesteerden en alleen wat hulp van buitenaf nodig hadden.”

Moussa Ibrahim, de woordvoerder van Gaddafi, verklaarde vrijdag in een telefoongesprek de mogelijkheden te hebben de strijd ‘maanden vol te houden’.