Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Nee, Google+ sterft geen vroege dood. Of wel?

Google+ is nu iets minder dan drie maanden onderweg. Het is nog geen doorslaand succes, maar dat zegt niet zoveel, betoogt The Next Web.
Google+ is nu iets minder dan drie maanden onderweg. Het is nog geen doorslaand succes, maar dat zegt niet zoveel, betoogt The Next Web.

Toen Google+ gelanceerd werd, waren de eerste reacties veelbelovend. Drie maanden later lijkt het alsof de hype over is en het ambiteuze project alweer op z’n gat ligt. De discussie over de toekomst van ‘Plus’ lijkt losgebarsten.

Velen zagen bij de release in juni toekomst in de manier waarop het sociale netwerk omging met verschillende sociale kringen en wat je daarmee wil delen. Plus staat je namelijk toe om ‘circles’ aan te maken: kringen waarmee iets exclusief gedeeld kan worden. Foto’s van je verjaardag deel je alleen met de kring ‘Familie’, de uitkomsten van je promotieonderzoek met de kring ‘Collega’s’ en dat je op zoek bent naar een nieuwe baan mag iedereen weten.

Maar de meeste gebruikers probeerden het uit, hadden een mening (positief of negatief) en keerden weer terug naar waar de rest ook was: Twitter en Facebook. Einde Google+? Niet zo snel, zegt Nancy Messieh van The Next Web. Ze somt zeven redenen op waarom een succesverhaal nog altijd mogelijk is.

Zo lijkt de discussie over de toekomst van het netwerk meteen weer op te laaien, want ook Dutch Cowboys keek terug op de eerste maanden Google+ in deze analyse van Brendan Thesingh. Hoe werkt het, waar staat het en wat hebben consumenten en bedrijven eraan?

Technologiemagazine Wired kijkt naar de stappen die Google maakt: het lanceerde onlangs de API, een set instrumenten die het voor externe ontwikkelaars mogelijk maakt te werken met de data van het sociale netwerk om zo aansluitende applicaties te ontwikkelen. Met de API van Twitter werd bijvoorbeeld Tweetdeck gemaakt.

Bij de NOS schreven ze dit onheilspellende bericht over dalende interesse en stellen ze de vraag ook aan u: gaan ze het redden of bloeden ze dood? In de meeste reacties wordt geen glansrijke toekomst voorspeld…