Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Nederland garant voor 100 miljard in noodfonds’

Minister van Financiën Evangelos Venizelos gisteren tijdens een conferentie voor economen in Griekenland. Vandaag heeft hij een teleconferentie met de EU en het IMF over de extra bezuinigingen die Griekenland moet treffen. Foto AFP / Aris Messinis

Een verdubbeling van het noodfonds zou Nederland 80 tot 120 miljard euro kosten. Dat meldt RTLZ vandaag op basis van vertrouwelijke notities van het ministerie van Financiën uit mei.

De cijfers zijn gedateerd, want sinds vorige week praat Nederland over het afgeven van garanties voor 100 miljard euro. De Kamer stemde vorige week nog niet in met de Nederlandse deelname aan het Europese noodfonds. Sommige parlementariërs willen eerst bekijken in hoeverre Griekenland zich aan de afspraken houdt. Verder loopt er nog een discussie over het onderpand dat Finland heeft geëist voor nieuwe leningen aan Griekenland. Pas in oktober beslist de Kamer of er groen licht voor deelname aan het noodfonds wordt gegeven.

Het vergroten van het noodfonds moet voorkomen dat andere landen door een Grieks failliet in de problemen raken. Ook moet het een eind maken aan speculeren op de financiële markten door speculanten.

Minister De Jager van Financiën staat kritisch tegenover verhoging van het fonds, zeker als daar geen extra waarborgen tegenover staan.

Gisteren pleitte monetair econoom Lex Hoogduin in het discussieprogramma Buitenhof (video) voor een verdubbeling van het noodfonds voor zwakke eurolanden en meer bevoegdheden in Brussel om begrotingsdiscipline af te dwingen.

Vrijdagavond stuurde De Jager een rapport met risicoanalyses naar de Tweede Kamer. Drie scenario’s toonden aan dat de effecten van een nieuwe crisis op de Nederlandse begroting en economie aanzienlijk kunnen zijn. Vooral een dollarcrisis zou Nederland hard treffen. Het ministerie informeert de Tweede kamer vandaag op vertrouwelijke basis over de crisisscenario’s.

Interactieve graphic: Europa in cijfers