Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Muzikanten verdienen nu gewoon minder

Nederland, Amersfoort, 12-09-2011. Kees van den Hoogen en zijn kinderen op de soesterweg.Foto Evelyne Jacq.
Nederland, Amersfoort, 12-09-2011. Kees van den Hoogen en zijn kinderen op de soesterweg.Foto Evelyne Jacq. Evelyne Jacq

Door Frederiek Weeda

Door het raam van de woonkamer is te zien dat er een wipstoeltje op tafel staat. Er zit een baby in. Een man leunt met zijn voet op een stoel en speelt gitaar voor de baby.

De bel doet het niet. Dan maar op het raam kloppen. Kees van den Hoogen (40) doet open. Hij moet zo alweer weg om zijn twee andere dochters voor het middageten uit school te halen. Maandag is papadag.

Van den Hoogen en zijn vrouw (42) kochten twee jaar geleden dit huis aan de rand van de Amersfoortse Bomenbuurt. Er staat een bakfiets voor de deur en ze hebben een auto. Bewoners parkeren hier op de brede stoep voor de huizen.

Ze zijn ‘anderhalf-verdieners’. Kees heeft een platenzaak in Amersfoort en is muzikant; hij werkt vijf tot zes dagen per week. Zijn vrouw werkt drie dagen als lerares in het voortgezet speciaal onderwijs.

De bezuinigingen komen op twee manieren aan bij de familie Van den Hoogen. De kinderopvangtoeslag die ze krijgen van de belastingdienst voor opvangkosten wordt lager. De oudste twee gaan twee dagen per week naar de naschoolse opvang, de baby gaat twee dagen naar de crèche.

En Van den Hoogen voelt de saneringen in zijn inkomen. De subsidie voor muziekfestivals – een linkse hobby, zegt hij spottend – neemt af. Dus ontvangt hij voor die optredens minder geld. Ook de theaters waar hij elk jaar drie maanden lang met een groep muzikanten optreedt, krijgen minder subsidie. De theaters verhogen de prijs van de kaartjes niet; de muzikanten verdienen gewoon minder. Maar omdat er sinds juni ook meer BTW wordt geheven over theaterkaartjes (van 6 naar 19 procent), is de verkoop voor zijn theatertoer (Zuid-Amerikaanse muziekoptredens) met 30 procent gedaald. Die verhoging is wél doorberekend in de prijs van de kaartjes. Toch blijft Van den Hoogen dat doen; hij heeft het geld nodig en hij vindt het heerlijk. Drie maanden lang applaus – waar moet hij dat anders krijgen?

Kees van Hoogen heeft geen bezwaar tegen de bezuinigingen van het kabinet. Wat moet, dat moet. Wel heeft hij het idee dat het kabinet alleen maar de begroting op orde wil krijgen. En niets in de samenleving investeert. „Ik ben een ondernemer en investeer in mijn winkel. Ook nu het iets minder gaat door de economische crisis.”