Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Modern Family’ grote winnaar Emmy Awards, ‘Mad Men’ valt tegen

De cast van 'Modern Family' neemt de award voor beste comedyserie in ontvangst. Foto AP / Mark J. Terrill

‘Modern Family’ is de grote winnaar geworden van de 63e uitreiking van de Emmy Awards. De comedyserie viel gisteravond in Los Angeles vijf keer in de prijzen tijdens de uitreiking van de prestigieuze awardshow voor televisieproducties.

‘Mad Men’

Modern Family, in Nederland uitgezonden door RTL5, werd voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste comedyserie. Daarnaast ging de show aan de haal met de winst in de categorieën beste teksten en beste regie van een comedy. De sterren van die show, Ty Burrell en Julie Bowen, wonnen ieder een Emmy voor respectievelijk beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijk bijrol in een comedyserie.

‘Mad Men’ (Vara) werd voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste dramaserie. Maar tegen de verwachtingen in greep de show over de New Yorkse reclamewereld in de jaren 50 naast alle prijzen in de categorieën voor acteerprestaties, scenario en regie.

‘The Big Bang Theory’ verlengt succes

‘Downton Abbey’ deed het goed met vier Emmy Awards. Het Britse kostuumdrama werd uitgeroepen tot beste miniserie of tv-film. Ook de awards voor beste teksten en beste regie van een miniserie of tv-film waren voor Downton Abbey. Maggie Smith speelde de beste vrouwelijk bijrol in de serie.

Ster uit de serie ‘The Good Wife’ (Net5), Julianna Margulies, werd verkozen tot beste drama-actrice en Jim Parsons ging er opnieuw vandoor met de Emmy voor beste comedyacteur in de ‘The Big Bang Theory’ (Veronica). Het komt zelden voor dat die categorie tweemaal achter elkaar door dezelfde speler gewonnen wordt.

‘The Daily Show’ met Jon Stewart blijft winnen

Regisseur Martin Scorcese werd als beste gekozen voor zijn werk in de serie ‘Boardwalk Empire’ (BNN). Jon Stewarts ‘The Daily Show’ werd wederom onderscheiden met een Emmy Award. Het was de negende achtereenvolgende keer dat de show de prestigieuze tv-prijs won. Stewart wint sinds 2003 onafgebroken in de categorie beste variety-, muziek- of comedyserie.