Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Misbruik in St. Joseph

De zwakzinnigeninrichting kampte in de jaren vijftig met een opvallend hoog sterftecijfer.

De commissie-Samson heeft meerdere meldingen over seksueel misbruik in de katholieke zwakzinnigeninrichting Sint Joseph in Heel ontvangen. Rieke Samson, voorzitter van de commissie die seksueel misbruik onderzoekt in instellingen en pleeggezinnen waar kinderen van rijkswege geplaatst zijn, zegt dat „de meldingen nog nader onderzocht moeten worden”.

De inrichting kwam vorige maand in het nieuws vanwege een opvallend hoog sterftecijfer in de jaren vijftig. De politie doet onderzoek, nadat de commissie-Deetman het OM hierover informeerde. Volgens een oud-verpleger zijn zeker 20 kinderen tussen 1952 en 1954 vermoord door een broeder.

De Limburger publiceerde zaterdag over pater Seraphinus, de godsdienstleraar en rector van Sint Joseph. Hij blijkt in hoger beroep in 1967 veroordeeld tot vijf maanden cel wegens het jarenlang misbruiken van verstandelijk gehandicapte kinderen in Sint Joseph. (NRC)