Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Militair? Heus niet

Minister Hillens opmerking over de Kunduz-missie was ‘onverstandig’.

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) betreurt de onduidelijkheid die is ontstaan over de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Kunduz. Die onduidelijkheid heeft het draagvlak voor de missie geen goed gedaan, zei Hillen eind vorige week in de Tweede Kamer, waar hij zich moest verantwoorden voor zijn uitspraak dat de politietrainingsmissie bovenal een militaire missie is. Hij noemde die opmerking nu „onverstandig” en zei verder toe in de toekomst dergelijke kwalificaties te zullen „vermijden”. Premier Mark Rutte (VVD), ook aanwezig, vond ook dat de opmerkingen van Hillen „schadelijk” waren voor het draagvlak voor de missie.

Dat was voor een kritische Tweede Kamer – met oppositiepartijen GroenLinks en D66 voorop – voldoende. GroenLinks-leider Jolande Sap hield de minister voor dat hij in de toekomst „echt niet meer weg zou komen” met dergelijke uitspraken. Daarop zei Hillen dat hij het niet meer zou doen, „althans, daar ga ik mijn uiterste best voor doen”.

GroenLinks en D66 steunden de missie naar Kunduz, op voorwaarde dat deze een civiel karakter zou krijgen. Rutte zegde toe daar persoonlijk garant voor te staan. De partijen die afzagen van steun aan de missie (PVV, SP, PvdA en Partij voor de Dieren), prezen Hillen voor zijn eerlijkheid en wreven Sap in dat die had ingestemd met een civiele missie die in de praktijk militair is. (NRC)