Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Lyrisch macabere 'Lady Macbeth'

Lady Macbeth van Mtsensk door Christine Ewert, Carol Linssen, Hexagon Ensemble. Gez: 18/9 Villa Augustus Dordrecht. Herh. t/m 1/7 2012. Inl: hexagon-ensemble.com****

Zoals Toneelgroep Amsterdam filmverhalen speelt, zo brengt het Hexagon Ensemble een bewerking van de opera Lady Macbeth van Mtsensk (1934) van Sjostakovitsj met twee acteurs. Christine Ewert is Katharina Ismailova, de Russische vrouw uit Mtsensk die in haar jacht op levensgeluk iedereen vermoordt die haar in de weg staat. Carol Linssen is de verteller van het onthutsende verhaal.

Fagottist Kees Olthuis bewerkte de opera voor de vijf blazers en de pianist van het voortreffelijke Hexagon Ensemble. Het zijn nu heftige, duistere tussenspelen bij de met minieme theatrale middelen uitgevoerde speelscènes. Het anderhalf uur durende muziektheatrale drama is compleet, de soms arcadische passages, de morbide humor en de melancholie in de tekst accentueren de fel-realistische ellende alleen nog maar.

Het soms lyrische spreken van Ewert en de exuberante présence van Linssen met hun perfecte timing compenseren volledig het gemis aan zangers. Daarbij prachtige, beeldrijke taal: „Taai druipt de tijd op de bodem van dit zuurstofarme bestaan.”

De treurige tocht naar het strafkamp is het afdalen naar een hel vol modder, bloed en verraad, eindigend met de dood. Die wordt ruimschoots aangekondigd in het spel van fagottiste Marieke Stordiau op de contraforte: een driedubbel opgevouwen basfagot met een macaber geluid.