Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Leers pakt COA aan: salaris Albayrak omlaag, bedrijfscultuur onderzocht

Het salaris van de bestuursvoorzitter van het COA Nurten Albayrak wordt verlaagd en de bedrijfscultuur wordt onder de loep genomen. Gerd Leers zei dat naar aanleiding van de berichtgeving van gisteren dat het bedrijf ‘naar de knoppen’ gaat.

Een woordvoerder van de minister voor Immigratie en Asiel liet dat vanavond weten.

Personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers luidde gisteren de noodklok. Ze stapten naar de NOS en deden daar een boekje open over de totaal verziekte bedrijfscultuur en de intimiderende stijl van leidinggeven van Albayrak. Ook zou gemeenschapsgeld worden verspild. Leers had vandaag overleg met de raad van toezicht over de misstanden bij het COA en sprak van een ‘ernstig beeld’.

Afgesproken is dat het salaris van Albayrak wordt verlaagd van 273 duizend euro naar de balkenendenorm van 188 duizend euro. Ook wordt bekeken hoe het kan dat er geen meldingen van de misstanden bekend waren. Daarnaast moet worden nagegaan in hoeverre de overcapaciteit nodig is. Leers gaat de financiering van het COA onder de loep nemen.

Binnen enkele maanden moet er opheldering komen over de gang van zaken bij de organisatie. De PvdA heeft een debat aangevraagd over de kwestie.