Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kortkolom buitenland

Pro-Russische partij wint Letse verkiezingen

Riga. Saskanas Centrs (Harmonie Centrum), een partij die vooral kiezers trekt uit de Russische minderheid in Letland, is bij de vervroegde verkiezingen van afgelopen zaterdag de grootste partij geworden. De partij behaalde 29,2 procent van de stemmen. Sinds de val van het communisme werd Letland juist geregeerd door partijen die diep wantrouwen koesteren jegens het grote buurland Rusland. Regeringsdeelname wordt echter moeilijk voor Saskanas Centrs. Andere partijen hebben gezegd een soort regenboogcoalitie te willen vormen. Ongeveer eenderde van de 2,2 miljoen Letse inwoners is van Russische origine, een erfenis uit de Sovjettijd, toen Moskou een kolonisatiebeleid voerde. (AP)

Cuba zet activisten in cel na roep om vrijheid

Havana. In Cuba zijn eind vorige week meer dan dertig dissidenten gearresteerd, voorafgaand aan een geplande demonstratie voor burgerrechten. Onder de arrestanten was de bekende dissident Guillermo Fariñas, die vorig jaar de Sakharov-prijs ontving van het Europees Parlement, een onderscheiding voor voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. Fariñas zelf is inmiddels weer vrijgelaten. Volgens Fariñas probeert het Cubaanse regime de activisten in diskrediet te brengen met de arrestaties. De dissidenten werkten aan een manifest voor de vrijlating van politieke gevangenen. (AFP)

Oppositie Venezuela verenigd tegen Chávez

Caracas. De oppositie in Venezuela gaat samenwerken om president Hugo Chávez te verslaan in de verkiezingen volgend jaar. Dat heeft de oppositiepoliticus Leopoldo López gezegd nadat het inter-Amerikaanse gerechtshof voor mensenrechten in Costa Rica bepaalde dat hij mag meedoen aan de presidentsverkiezingen. López was door de regering van Venezuela uitgesloten van de campagne op verdenking van corruptie. President Chávez heeft de grondwet aangepast zodat hij oneindig herkozen mag worden. Chávez is zaterdag naar Cuba gereisd voor zijn vierde – en naar eigen zeggen laatste – chemokuur tegen kanker. (Reuters)

Iran arresteert BBC’ers na negatief nieuws

Teheran. De Iraanse autoriteiten hebben vijf mensen opgepakt die in Iran werken voor de Farsi-talige dienst van de Britse BBC. Dat heeft de staatstelevisie vandaag gemeld. Volgens het bericht gaven zij de omroep negatieve nieuwsberichten en video’s over Iran. Iran blokkeert de uitzendingen van BBC-Farsi. De regering beschuldigt de BBC en de Britse overheid ervan Iraniërs te hebben aangezet tot de massademonstraties, die uitbraken na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni 2009. (AP)

Aanval op bar in Burundi kost 21 levens

Bujumbura. Ten minste 21 mensen zijn vandaag om het leven gekomen toen gewapende mannen het vuur openden in een bar even buiten de Burundese hoofdstad Bujumbara. Het is de dodelijkste aanval in het buurland van Rwanda dit jaar. Burundi heeft relatieve rust gekend sinds de Hutu-rebellen FNL in 2009 na twee decennia opstand hun wapens hebben neergelegd en zich hebben aangesloten bij de regering. Maar de afgelopen maanden zijn er regelmatig aanvallen op burgers en militairen uitgevoerd. Een Burundese mensenrechtenorganisatie heeft tussen mei en augustus 125 moorden geteld. Meestal waren voormalige Hutu-rebellen doelwit. De angst groeit dat er een nieuwe opstand uitbreekt in Burundi, een land met 8 miljoen inwoners dat voornamelijk leeft van de koffieproductie. (Reuters, AFP)