Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

R’dam-Zuid krijgt meer geld voor onderwijs

Rotterdam. Het Rijk en de gemeente Rotterdam investeren jaarlijks 18 miljoen euro extra om de onderwijsprestaties in Rotterdam-Zuid te verbeteren. Het geld gaat naar uitbreiding van het aantal wijkscholen (nu twee), een weekendschool waar zesduizend leerlingen wekelijks tien uur extra les krijgen en ‘twee topinstituten gericht op de internationale handel’. Dat staat in het nationaal programma Kwaliteitssprong Zuid, dat minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) en burgemeester Aboutaleb (PvdA) vanmorgen hebben ondertekend. Het bedrag komt bovenop de 73 miljoen die stad en rijksoverheid nu in het Rotterdamse onderwijs steken. De maatregelen zijn een uitwerking van het kritische rapport van de commissie-Deetman/Mans, die begin dit jaar constateerde dat „de opeenstapeling van sociaal-maatschappelijke problemen” in drie deelgemeenten ‘op’ Zuid (Charlois, Feijenoord en IJsselmonde) onevenredig groot zijn. In het gebied wonen ruim 200.000 mensen. Verder wordt eenderde van de verpauperde woningvoorraad verbeterd of vervangen. De kosten daarvoor worden de komende tien jaar geschat op 400 miljoen euro. (NRC)

Lekkende Zwolse rechter mag blijven

Zwolle. Een rechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad die is veroordeeld voor schending van het ambtsgeheim, behoudt zijn baan. Er wordt geen ontslag geëist bij de Hoge Raad, heeft de rechtbank vandaag bekendgemaakt; hij krijgt een schriftelijke waarschuwing. De rechter werd in juni door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een een boete van vijfhonderd euro omdat hij vertrouwelijke gegevens had doorgespeeld aan kennissen die zich grote zorgen maakten over de nieuwe vriend van hun 22-jarige dochter. Het betrof gegevens over het strafblad van deze man en informatie over een lopend strafrechtelijk onderzoek. (Novum)