Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Luchtvaart

Kort nieuws economie

Trucks met bollen vast door Schengen-conflict

Rotterdam. Op de grens van Hongarije en Roemenië worden sinds zaterdag zes Nederlandse vrachtwagens met bloembollen en zaden tegengehouden omdat ze besmet zouden zijn met een „gevaarlijke bacterie”. De Roemeense autoriteiten hebben monsters genomen. Het onderzoek zal volgens Roemeense berichtgeving „enkele dagen” duren. De Roemeense actie kwam een dag nadat Nederland te kennen had gegeven tegen het Roemeense lidmaatschap van de Schengenzone te zullen stemmen op een bijeenkomst van Europese ministers van Binnenlandse Zaken aanstaande donderdag. (NRC)

Autoverkopen in Nederland nemen toe

Rotterdam. De verkoop van bedrijfs- en personenauto's in Nederland is in het tweede kwartaal van 2011 fors toegenomen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder steeg de personenautoverkoop met 19 procent, terwijl er 22 procent meer bedrijfsauto's verkocht werden. De toegenomen verkopen zorgden tevens voor een omzetstijging in de Nederlandse motor- en autobranche met 10 procent. De groei in Nederland kon niet voorkomen dat de verkopen van personenauto's in de EU als geheel met 2 procent daalden. (NRC)

Luchtvaart vreest nieuw systeem emissierechten

Rotterdam.De Europese luchtvaart zal tot 2020 in totaal 3,1 miljard euro aan inkomsten mislopen, als ze volgend jaar moeten gaan betalen voor emissierechten. Dat heeft Steve Ridgway, CEO van Virgin Atlantic en voorzitter van de Vereniging van Europese Luchtvaartmaatschappijen gezegd tijdens een toespraak. Volgens Ridgway moet er overlegd worden met de Europese Unie over de manier waarop de Europese luchtvaart onder het zogeheten Emission Trading System (ETS) wordt gebracht. Europese luchtvaartmaatschappijen vrezen een verlies aan concurrentiekracht ten opzichte van Amerikaanse en Aziatische maatschappijen. (NRC)

Beter Bed opent eerste Belgische vestiging

Amsterdam. Beter Bed Holding opent 29 september de eerste vestiging in België, maakt het bedrijf maandag voorbeurs bekend. De nieuwe winkeel opent zijn deuren in de plaats Olen in Vlaanderen. Het oppervlak zal kleiner zijn dan dat van de Nederlandse vestigingen. In ons land beschikt de beddenverkoper over 85 winkels en is het bedrijf marktleider. In 2010 behaalde Beter Bed een omzet van 113,7 miljoen euro.