Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kom naar Manchester voor de goals

United en City, voetbalclubs uit Manchester, zijn nu ook de beste in de Engelse competitie. Beide ploegen kiezen vol voor de aanval. FC Barcelona is alvast gewaarschuwd.

De club wordt vaak genoemd als het symbool voor alles wat er mis is in het profvoetbal. Want bij Manchester City draait het om geld. Ongelooflijk veel geld. In drie jaar tijd trok eigenaar sjeik Mansour bin Zayed al-Nahyan uit Abu Dhabi meer dan 350 miljoen euro uit om tientallen voetballers bij andere clubs weg te kopen.

Waar Manchester City afkeer oproept, daar wordt FC Barcelona bewonderd. Barça is meer dan een club, volgens de officiële leus. In Nou Camp zijn het geen verwende sterren, maar juichende jochies die het beste voetbal ter wereld spelen. Dat Barça deze zomer nog even 34 miljoen euro uitgaf aan Cesc Fabregas, terwijl de schuld van de club in de honderden miljoenen euro’s loopt, wordt dan soms vergeten. Dat Messi, Villa en Iniesta net zo veel verdienen als de sterren van City ook.

Het verschil tussen de demonen en engelen in het moderne voetbal is kleiner dan het lijkt. Voetbal is commercie, clubliefde heeft een prijskaartje en Manchester City koopt zich naar de top. Kampioen tegen elke prijs, is sinds de overname door sjeik Mansour het clubmotto. En dit seizoen lijkt de club voor het eerst mee te gaan doen om de titel.

Na vijf wedstrijden in de Premier League staat Manchester City op de tweede plaats. City won de eerste vier duels en speelde gisteren met 2-2 gelijk tegen Fulham, opnieuw met zeer aanvallend en aantrekkelijk voetbal. De cijfers spreken voor zich: City maakte 17 goals in vijf wedstrijden, gemiddeld meer dan drie per duel.

Drie grote aankopen hebben het vorig seizoen zeer verdedigend spelende City veranderd in een aanvalsmachine. Spits Sergio Agüero (43 miljoen euro), spelmaker David Silva (28 miljoen) en vleugelaanvaller Samir Nasri (27 miljoen) wervelden gisteren over het veld. De kleine, behendige spelers waren constant in beweging, wisselden vaak van positie en vonden elkaar bijna blindelings. Korte een-tweetjes werden afgewisseld met slimme steekpassjes en breedtepassen over dertig meter. Op een gegeven moment speelde City de bal zes keer over in het overvolle strafschopgebied van Fulham. Barcelona had het niet beter gekund.

Alleen de grote rivaal Manchester United doet het tot nu toe beter dan City. Na vijf gewonnen competitiewedstrijden heeft Manchester United 21 doelpunten gemaakt, gemiddeld meer dan vier per duel. Na de 8-2 zege drie weken geleden op Arsenal versloeg het team van manager Alex Fergusson gisteren de andere topclub uit Londen, Chelsea, met 3-1.

Voor doelpunten moet je dus in Manchester zijn. Voor aanvallend voetbal ook. City en United spelen dit seizoen, net als Barcelona in Spanje, met vier aanvallers. En rechtsback Richardson van City stond gisteren in de eerste helft vaker in het strafschopgebied van Fulham dan in zijn eigen zestien meter.

Wayne Rooney van Manchester United heeft dit seizoen al negen keer gescoord. City-spits Agüero heeft acht goals op zijn naam staan. Nummer drie op de topscorerslijst van de Premier League is de Bosnische spits Edin Dzeko van City: zes treffers. En voor de volledigheid: nummer vier is Emmanuel Adebayor. Die voetbalt voor Tottenham Hotspur maar is eigendom van Manchester City.

Het scheelde overigens niet veel of ook Wayne Rooney had voor City gespeeld. De sterspeler van United gaf een jaar geleden bij zijn clubleiding aan dat hij naar de concurrent wilde overstappen. Uiteindelijk liet hij zich verleiden om te blijven, voor een salaris van 180.000 pond (207.000 euro). Per week.

Nu is Rooney de spil in een drastisch verjongd Manchester United. Gestopte sterren als Edwin van der Sar en Paul Scholes zijn al bijna vergeten. De tot voor kort onbekende voetballers Tom Cleverely (22), Danny Wellbeck (21) en Phil Jones (19) zijn de nieuwe helden. Aan de hand van de ook pas 25 jaar oude Rooney, steeds meer spelverdeler dan spits, denderde United gisteren over Chelsea heen. Frank Lampard van Chelsea, lange tijd een van de beste middenvelders ter wereld, werd gisteren regelmatig overlopen.

Manchester is voorlopig de voetbalhoofdstad van Engeland. Barcelona zal die ontwikkeling vol belangstelling volgen. Want de aanval op de Europese troon van de Catalanen zal waarschijnlijk uit het noorden van Engeland komen. En de wapens van Barcelona zijn tegenwoordig ook de wapens van de twee clubs uit Manchester.