Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Kabinet botst met CPB om pgb-rapport

Het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) liggen met elkaar in de clinch. De coalitie beschuldigt het door PvdA-prominent Coen Teulings geleide planbureau van partijdigheid en broddelwerk. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Aanleiding is het rapport dat het CPB vorige week publiceerde over de plannen van het kabinet met het persoonsgebonden budget (pgb). Op verzoek van de oppositie in de Tweede Kamer hield het planbureau de bezuinigingen van CDA, VVD en gedoogpartner PVV op het pgb tegen het licht. Geconcludeerd werd dat de plannen niet de gewenste besparing opleveren.

Ministerie niet om commentaar gevraagd

Maar het ministerie van Economische Zaken zou door het CPB niet op de hoogte zijn gebracht van het onderzoek en is ook niet om commentaar gevraagd. In een vertrouwelijke brief van minister Maxime Verhagen (CDA) wordt Teulings verweten dat het CPB slecht werk heeft geleverd met het onderzoek.

“In het proces van het opstellen en publiceren van het rapport heeft het CPB mijns inziens steken laten vallen”, schrijft de secretaris-generaal van Verhagen.

Hij schrijft ook dat het kabinet en de ministeries moeten kunnen rekenen op “tijdige en correcte communicatie”. Verder wijst hij erop dat “technische hoor en wederhoor” achterwege is gebleven.

Bezuinigingen pgb liggen gevoelig

De bezuinigingen op het pgb hebben tot veel kritiek geleid in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen dienden donderdag nog een motie van afkeuring in tegen staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA). Bezuinigingen zullen deze week bij de Algemene Politieke Beschouwingen een centrale rol spelen.

In de brief krijgt PvdA-prominent Teulings het verwijt dat hij de in opdracht van de oppositie gemaakte berekening niet voorlegde aan het ministerie van Volksgezondheid. Het CPB had hoor en wederhoor moeten toepassen, aldus Economische Zaken, waaronder het CPB formeel valt. Nu werd Veldhuijzen van Zanten verrast. Het CPB rekende de plannen voor het pgb door, op basis van cijfers die Volksgezondheid aan de Kamer had gemeld. Volgens de rekenmeesters zou de ingreep nagenoeg geen besparing opleveren als de staatssecretaris zich aan haar belofte zou houden dat mensen hun zorg behouden.

De oppositie greep de berekening aan om de bezuinigingen op het pgb opnieuw als onaanvaardbaar te kenschetsen. VWS zei dat het CPB uit was gegaan van “ouderwetse aannames”. De kwestie illustreert de niet optimale verhouding tussen kabinet en CPB. Zo heeft het planbureau ook kritiek op het uitblijven van hervormingsplannen die op lange termijn effect sorteren.

De PvdA is woedend over de brief van Economische Zaken aan het CPB en heeft een Kamerdebat aangevraagd. “Wij zijn hier ongelooflijk kwaad over”, zegt Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA).

“Het is te gek voor woorden dat je de scheidsrechter gaat aanvallen als je een rapport krijgt dat je niet bevalt.”

Wolbert zegt dat zij het betreurt dat Verhagen “kennelijk de onafhankelijkheid van het CPB in twijfel trekt. Wij hebben daar geen goed woord voor over.”

GroenLinks zegt verbaasd te zijn: “Alsof het kabinet een rapport met andere uitkomst had gekregen als het wel vooraf ter inzage was gegeven”, zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

De CDA- en VVD-woordvoerders zorg waren niet bereikbaar voor commentaar.

‘Honden lusten er geen brood van’

Volgens bronnen in de coalitie is het rapport een “bewuste poging om het kabinet te destabiliseren”. Een anoniem Kamerlid van het CDA noemt het CPB in de krant partijdig. “De honden lusten er geen brood van wat hier gebeurt.”

Bestaan brief wordt door CPB en ministerie niet bevestigd

Zowel het CPB als het ministerie van Economische Zaken onthoudt zich van commentaar op de berichtgeving. Het bestaan van de brief wordt door beide niet bevestigd.

“Wij zijn niet gewoon om over eventuele correspondentie van en naar het kabinet te praten”, aldus het CPB in een reactie.

Teulings is benoemd voor een periode van zeven jaar. In 2013 loopt zijn termijn af. Het CPB valt budgettair onder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.