Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kabinet boos over berekening Planbureau

Demonstranten verzamelen zich op het Malieveld waar vanmiddag een demonstratie tegen het kabinetsbeleid was gepland. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 19 september 2011 Stop de Stapeling, protest tegen de bezuinigingen op vele terreinen door het kabinet Rutte. Demonstranten ruim twee uur voor aanvang van de manifestatie op het Malieveld. foto © Roel Rozenburg
Demonstranten verzamelen zich op het Malieveld waar vanmiddag een demonstratie tegen het kabinetsbeleid was gepland. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 19 september 2011 Stop de Stapeling, protest tegen de bezuinigingen op vele terreinen door het kabinet Rutte. Demonstranten ruim twee uur voor aanvang van de manifestatie op het Malieveld. foto © Roel Rozenburg

Tussen het kabinet en het Centraal Planbureau (CPB) is een conflict ontstaan. Aanleiding is een berekening over bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb).

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, secretaris-generaal Chris Buijink, verwijt CPB-baas Coen Teulings in een vertrouwelijke brief dat zijn instituut slecht werk heeft afgeleverd. CDA’er Maxime Verhagen is als minister politiek verantwoordelijk voor de brief. Het CPB en het ministerie onthouden zich van commentaar, maar betrokken bronnen bevestigen de inhoud, die vanmorgen in De Telegraaf uitlekte.

De bezuinigingen op het pgb hebben tot veel kritiek geleid in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen dienden donderdag nog een motie van afkeuring in tegen staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA). Bezuinigingen zullen deze week bij de Algemene Politieke Beschouwingen een centrale rol spelen.

In de brief krijgt PvdA-prominent Teulings het verwijt dat hij de in opdracht van de oppositie gemaakte berekening niet voorlegde aan het ministerie van Volksgezondheid. Het CPB had hoor en wederhoor moeten toepassen, aldus Economische Zaken, waaronder het CPB formeel valt. Nu werd Veldhuijzen van Zanten verrast. Het CPB rekende de plannen voor het pgb door, op basis van cijfers die Volksgezondheid aan de Kamer had gemeld. Volgens de rekenmeesters zou de ingreep nagenoeg geen besparing opleveren als de staatssecretaris zich aan haar belofte zou houden dat mensen hun zorg behouden. De oppositie greep de berekening aan om de bezuinigingen op het pgb opnieuw als onaanvaardbaar te kenschetsen. VWS zei dat het CPB uit was gegaan van „ouderwetse aannames”. De kwestie illustreert de niet optimale verhouding tussen kabinet en CPB. Zo heeft het planbureau ook kritiek op het uitblijven van hervormingsplannen die op lange termijn effect sorteren.

Commentaar:pagina 2

Kritiek van economen: pagina 4-5

Opinie: pagina 14-15