Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

IMF: Griekenland moet nog harder ingrijpen

Griekenland moet meer doen, wil het in aanmerking komen voor een nieuwe tranche van de noodlening. Dat heeft Bob Traa, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Athene, vanochtend gezegd volgens persbureau Reuters. De Griekse overheid moet bijvoorbeeld het innen van belastingen verbeteren. „De bal ligt bij de Grieken.”

Vanmiddag overleggen inspecteurs van de Europese Unie (EU) en het IMF telefonisch met de Griekse minister van financiën, Evangelos Venizelos, die eerder al beloofde de afspraken na te komen. Eerder deze maand verlieten de inspecteurs van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) uit onvrede Athene. De zogeheten ‘trojka’ vond dat de Griekse overheid niet genoeg deed om de financiën te verbeteren. Griekenland moet volgende maand 8 miljard euro krijgen uit het noodfonds. Krijgt het land dat geld niet, dan is het midden oktober failliet.

Afgelopen weekend kwamen de ministers van financiën van de eurozone bijeen. Ze namen geen nieuwe beslissingen. De onrust op de financiële markten hield vanochtend dan ook aan. Ook de beslissing over het uitkeren van de nieuwe tranche uit de noodlening, stelden ze uit.

De besluitvorming lijkt sterk op de vorige keren dat een stuk van de noodlening moest worden uitgekeerd. IMF, ECB en de EU zetten Griekenland ook toen onder grote druk om harder te bezuinigen.

Emotionele Venizelos pagina 27