Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Iedereen leest Paulo Coelho

Even leek het dat de Braziliaanse zweefauteur Paulo Coelho de eerste plaats op de CPNB bestsellerlijst zou gaan overnemen van Dick Swaabs Wij zijn ons brein. [..] Aleph kwam binnen op de tweede plaats en zakte opvallend genoeg afgelopen week een plaatsje.

‘Moet hieruit geconcludeerd worden dat we meer van ons brein houden dan van andere dimensies? Of is er iets anders aan de hand met deze Coelho? Waarschijnlijk is dat laatste het geval, want Aleph is helemaal niet zo zweverig, het boek gaat niet over andere werelden en er zijn ook al geen engelen. Goed, er is wat reincarnatie - kom ik later op terug - en er staan betekenisloze maar ogenschijnlijke diepe zinnen in als ‘een leven zonder oorzaak is een leven zonder gevolg’. Maar vóór alles gaat Aleph over seks.

Coelho lijkt de penopauze bereikt te hebben: zijn verteller voelt zich oud, twijfelt aan God en het bestaan in het algemeen en is verder nog al hitsig. Moed inspreken gebeurt in termen als ‘Je lijkt wel een oude zeurpiet, en zo oud ben je nu ook weer niet.’

De volledige bespreking kunt u hier lezen.