Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Hugh Grant zoekt naar de ballen van politici

Acteur Hugh Grant spreekt de drie grote Britse partijcongressen toe, om de volkswoede over de illegale nieuwsgaring van de tabloids te verwoorden.

Grant: "Ik ben Ronald Reagan niet." Actor Hugh Grant takes part in a fringe meeting arranged by the pressure group 'Hacked Off', during today's session of the Liberal Democrat party Annual Conference, held in Birmingham, Engalnd, Sunday Sept. 18, 2011. Britain's Liberal Democrat party are in government, in coalition with the Conservative party. (AP Photo / David Jones, PA) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES
Grant: "Ik ben Ronald Reagan niet." Actor Hugh Grant takes part in a fringe meeting arranged by the pressure group 'Hacked Off', during today's session of the Liberal Democrat party Annual Conference, held in Birmingham, Engalnd, Sunday Sept. 18, 2011. Britain's Liberal Democrat party are in government, in coalition with the Conservative party. (AP Photo / David Jones, PA) UNITED KINGDOM OUT - NO SALES - NO ARCHIVES AP

Als cameramannen en fotografen over elkaar heen buitelen van opwinding op een partijcongres en alle vrouwelijke journalisten nog snel even de lippen stiften, dan is er iets gaande. Nee, niet de komst van vicepremier Nick Clegg bij zijn Liberaal-Democraten in Birmingham. Wel de aanwezigheid van de man die zich de afgelopen maanden opwierp als beschermer van het recht op privacy: acteur Hugh Grant.

Op bijna staatsmanachtige wijze verwoordde hij de woede van diegenen die zijn afgeluisterd door tabloid News of the World en eiste hij een onderzoek naar de wijdverbreidheid van het hacken. Grant weet als geen ander hoe ver Britse tabloidverslaggevers gaan bij het vergaren van informatie. Nu gaat hij de partijcongressen van de drie grote politieke partijen af om te zien „of de politici de ballen die ze in juli toonden, nog steeds hebben”. Want tot Grants teleurstelling was de Lagerhuiscommissie „helemaal idolaat” van mediamagnaat Rupert Murdoch toen ze die ondervroegen. Met als gevolg dat zoon James nog moet terugkomen omdat er teveel onduidelijkheden zijn blijven bestaan.

Na een zeven minuten durende lunch met Clegg is hij „een beetje depressief”, bekent Grant. De vicepremier heeft hem net verteld dat pas nádat het officiële onderzoek naar de nauwe relatie tussen pers, politiek en politie is afgerond, er maatregelen kunnen worden genomen. Grant verwoordt het charmant, op de typisch verontschuldigende manier die zo bekend is uit zijn films, en de zaal vergeeft het hem. Hij is nu eenmaal „een politieke maagd”.

Hij heeft het over ‘de goeien’, en hoewel hij ‘de kwaaien’ niet noemt, kan de hele zaal bedenken wie hij bedoelt. En de good cops hebben zich nu gek genoeg gekeerd tegen ‘de mede-goeien’, zegt Grant.

Want er is een nog ernstigere ontwikkeling gaande. De Metropolitan Police wil inzage in de aantekeningen, e-mails en telefoongegevens van twee verslaggevers van The Guardian. De twee onthulden in juli dat de telefoon van het vermoorde meisje Milly Dowler was afgeluisterd door een detective in opdracht van tabloid News of the World. Die onthulling leidde tot een golf van publieke walging, het opheffen van de tabloid, een nieuw politieonderzoek en het officiële regeringsonderzoek.

Scotland Yard meent echter dat de Guardian-journalisten niet handelden in het algemeen belang, en eist al het relevante materiaal van de verslaggevers op om „bewijs te vinden van mogelijke misdrijven die het resultaat zijn van het ongeautoriseerd lekken van informatie”.

„Mysterieus, heel mysterieus”, vindt Grant. Zo worden de media op één hoop gegooid en kijken goede journalisten lijdzaam toe. Hij komt met een metafoor: het kind dat met het badwater wordt weggegooid. „Het is hoog tijd voor goede journalisten om uit het fucking bad te komen.” Gedurende zijn praatje sterven zijn argumenten een langzame dood. Hij eindigt zijn toespraak met „Yeah, dat was het. Thanks.” En een lachje. Inderdaad: een politieke maagd. Maar eerder heeft hij al laten weten geen enkele ambitie te hebben in die richting, hoe zeer de Britse journalisten hem – zijn rol als Brits premier in Love Actually indachtig – ook proberen te verleiden tot dergelijke uitspraken. „Ik heb geen Ronald Reagan-plannen. Daar heb ik de hersens niet voor.”