Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Emancipatie

Hooligans boven de wet, homospelers in de kast

Politie trekt wapens tegen Feyenoord-supporters (NOS journaal)
Politie trekt wapens tegen Feyenoord-supporters (NOS journaal)

De bron van de beelden in het late NOS Journaal van zaterdag was niet duidelijk, maar we zullen ze nog vaak terugzien. Een horde uitzinnige Feyenoordsupporters trok voor de thuiswedstrijd tegen De Graafschap dreigend op naar het Maasgebouw, waar ze het bestuur van de club vermoedden. Minder belangrijk dan de inzet van hun woede is de aanblik van een handvol politiemensen die achter de gebarricadeerde glazen deuren met gestrekte arm wapens richtten op de ontketende massa.

Het is niet voor het eerst dat we zien hoe agenten zich bedreigd voelen door Rotterdamse hooligans. Op het strandfeest in Hoek van Holland viel al eens een dode. Maar wat je je als buitenstaander afvraagt, is in welk parallel universum zich deze taferelen afspelen.

Een tip van de sluier werd toevallig zondagavond opgelicht in een heel andere context. In het drugs- en seksmagazine Spuiten en slikken (BNN), tegenwoordig in haar eentje gepresenteerd door Nicolette Kluijver, vond een verhelderend gesprek plaats tussen voetbaljournalist Johan Derksen en actrice, columniste en voormalige spelersvrouw Victoria Koblenko. Beiden heb je graag als gast aan tafel, omdat ze welbespraakt radicale uitspraken durven te doen.

Het onderwerp waar ze voor waren uitgenodigd, betrof de geheimzinnigheid omtrent de homoseksualiteit van profvoetballers. Want naast minder ambitieuze items als een cursus paaldansen en de ontmaagding van een bedeesd ogende man van 29, doet Spuiten en slikken ook nog steeds aan voorlichting en emancipatie.

De stelling was dat er, statistisch gesproken, zo’n veertig tot tachtig homo’s op de velden van Eredivisie en Jupiler League moeten rondlopen, en dat ze daar niet voor durven uitkomen, anders dan veel andere topsporters de laatste tijd.

Derksen, die van de brandweer een sigaartje op mocht steken en dikke rookwolken in het gezicht van Koblenko blies, zei dat hij elke voetballer ernstig zou ontraden om uit de kast te komen. De realiteit is immers dat ze dan geen leven meer zouden hebben en de rest van hun loopbaan zouden moeten rekenen op een fluitconcert bij elk balcontact.

Koblenko wierp tegen dat deze opvatting haar verbaasde uit de mond van iemand die een prominente mediarol vervult voor voetballiefhebbers. Zou Johan Derksen niet het initiatief moeten nemen om zulke vooroordelen te bestrijden?

Derksen noemde dit „idealistisch geleuter”, en hij heeft recht van spreken omdat hij de voetbalwereld heel goed en heel lang kent.

Daar hebben we dus weer dat parallelle universum, een soort van vrijstaat in onze verlichte joods-christelijke beschaving, waar kennelijk andere regels gelden: geen verontwaardiging over haat zaaien tegen voetballende homo’s en vrouwen, en accepteren dat supporters nu eenmaal intimiderend optreden tegen een onwelgevallig bestuursbeleid. De wil van het volk staat boven de wet.