Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Wetenschap

Hoe groot is de kans op leven?

Zolang we maar één geval kennen is kansberekening onmogelijk. Daarom is de wetenschap zo gebeten op het zoeken naar leven op Mars (tenzij dat dan weer afkomstig blijkt te zijn van de aarde, dan heb je nog steeds slechts één geval). Maar je kan wel nuchter nadenken. Er zijn miljarden sterrenstelsels in het heelal met ieder honderden miljarden sterren. Veel van die sterren zullen wel planeten hebben. Zou er dan maar één planeet zijn waarop leven is ontstaan, de aarde met zijn heel gewone ster de zon? Misschien, misschien. Iedere vondst van een aardachtige planeet bij een andere ster geeft nieuwe hoop. Ooit zal er misschien in het lichtspectrum van zo’n planeet een duidelijke signatuur van chlorofyl worden gevonden. Dan weten we het vrijwel zeker.