Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Grieks spoedoverleg was ‘productief’ en gaat morgen verder

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos tijdens een conferentie eerder vandaag. Venizelos sprak vanavond telefonisch met zijn internationale kredietverschaffers.
De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos tijdens een conferentie eerder vandaag. Venizelos sprak vanavond telefonisch met zijn internationale kredietverschaffers. Foto Reuters / Eurokinissi

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft vanavond telefonisch spoedberaad belegd met internationale kredietverschaffers. Hij kondigde eerder op de dag bezuinigingen en versnelde hervormingen aan, waar door de internationale markten echter sceptisch op werd gereageerd.

Het spoedoverleg van vanavond was ‘productief’ en ‘effectief’, liet Griekenland achteraf weten. Volgens een woordvoerder van de minister is een overeenkomst in de ‘Troika’, zoals het overleg genoemd wordt, dichtbij. Morgenavond wordt het gesprek voortgezet.

Eerder deze maand werd duidelijk dat de Griekse begroting voor 2011 een gat van twee miljard euro vertoont. De Griekse kredietverschaffers dreigen daarom het volgende deel van een in mei 2010 afgesproken lening van 110 miljard euro niet uit te keren. Zonder deze acht miljard euro dreigt Griekenland half oktober niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

De Griekse regering heeft om haar inkomsten te vergroten een extra onroerendzaakbelasting ingevoerd, die via de elektriciteitsrekening zal worden geïnd. Het Griekse publiek steigert echter bij een nog verdere lastenverzwaring en vakbondsleden bij het staatselektriciteitsbedrijf hebben aangekondigd te weigeren aan de inning mee te werken.

Bob Traa, vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds, stelt dat de regering van verdere noodbelastingen af moet zien en in plaats daarvan structurele hervormingen moet doorvoeren, bijvoorbeeld door af te stappen van het ‘taboe’ op het ontslaan van overheidspersoneel. Griekenland is wel van plan om voor 2015 150 duizend banen in de publieke sector op te heffen. “Als je dat meteen doet, ben je er veel sneller over heen”, zei Traa. “Onze ervaring is dat als je dingen gradueel doet, dit er toe kan leiden dat het publiek erg moe wordt van bezuinigingsmaatregelen”.