Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Geweld tegen vrouwen? Ik? Nooit!

Ex-IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn noemt de seks die hij met een werkster had gisteren op de Franse tv ‘meer dan ongepast’. Excuses maakt hij niet. ‘Ik ben vernederd’.

13 miljoen Fransen keke naar DSK in het journaal van TF1. Foto Reuters Dominique Strauss-Kahn, former International Monetary Fondation chief (IMF), reacts on the TF1 prime time news programme in their studios in Boulogne-Billancourt, near Paris, September 18, 2011. Strauss-Kahn speaks to the nation in a TV interview on Sunday for the first time since a New York sex assault case ended his IMF career and wrecked his chances of running in France's 2012 president election. REUTERS/Francois Guillot/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS)
13 miljoen Fransen keke naar DSK in het journaal van TF1. Foto Reuters Dominique Strauss-Kahn, former International Monetary Fondation chief (IMF), reacts on the TF1 prime time news programme in their studios in Boulogne-Billancourt, near Paris, September 18, 2011. Strauss-Kahn speaks to the nation in a TV interview on Sunday for the first time since a New York sex assault case ended his IMF career and wrecked his chances of running in France's 2012 president election. REUTERS/Francois Guillot/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS) REUTERS

Het was zorgvuldig geregisseerd en grondig voorbereid, maar ook na het eerste publieke optreden van Dominique Strauss-Kahn sinds zijn arrestatie op verdenking van verkrachting op 14 mei in New York, gisteravond in het achtuurjournaal, blijven nog vele vragen open.

Presentator Claire Chazal, een vriendin van Strauss-Kahns echtgenote Anne Sinclair, die eerder had gezegd moeite te hebben om verslag uit te brengen over de affaire-DSK, liet geen heikel thema onberoerd. Maar echt doorvragen was er niet bij, ook niet toen Strauss-Kahn aangaf misschien wel slachtoffer te zijn van een valstrik of complot, zonder verduidelijking. „Ongehoord”, bestempelde regeringspartij UMP die passage.

Strauss-Kahn sprak een mea culpa uit voor zijn gedrag in New York, maar het woord ‘excuus’ kwam niet over zijn lippen. Bij het IMF had hij wel zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij de instelling in diskrediet had gebracht.

Wel zei Strauss-Kahn spijt te hebben, iedere dag, over zijn „zware morele fout”. Veel nagedacht had hij ook, en de „lichtzinnigheid” waarmee hij tot zijn arrestatie door het leven stapte, heeft hij voorgoed achter zich gelaten, zei hij. Al bracht hij die boodschap wel alsof hij er zelf een slachtoffer van was.

Want dat was de andere kant die 13 miljoen Fransen te zien kregen van Strauss-Kahn: een man die zichzelf ziet als slachtoffer. Slachtoffer van een verkeerde voorstelling van zaken, die hij zwaaiend met het rapport van de Amerikaanse procureur Cyrus Vance probeerde te weerleggen. Hij heeft nooit misbruik gemaakt van zijn macht, nooit geweld gebruikt tegen vrouwen, niet bij het kamermeisje Nafissatou Diallo in New York, niet bij de Franse schrijfster Tristane Banon, die hem beschuldigt van verkrachting in 2003. Allemaal verzonnen, zei DSK.

Hij zei zich niet te herkennen in het beeld dat van hem werd geschetst, dat van een losbandige man zonder respect voor vrouwen, al erkende hij in een bescheiden bui wel door zijn levenswandel te hebben bijgedragen tot dat verkeerde beeld.

Ook ik heb veel verloren, aldus DSK, zoals de kans op het presidentschap van 2012. Hij is nergens kandidaat voor, maar sloot tegelijk niets uit. De kans dat DSK snel uit beeld verdwijnt, zoals enkele socialistische kopstukken zouden willen, is daardoor klein. De afwezigheid van DSK bij de voorverkiezingen blijft als een donkere wolk boven de PS hangen.

Al was het maar omdat gisteren ook bleek dat geen van de zes presidentskandidaten die meedingen naar de nominatie, zo bevlogen over economie en politiek kan praten als Strauss-Kahn gisteren deed, toen hij de Europese leiders de mantel uitveegde voor hun te late en te karige reacties op de Griekse crisis.