Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Gesink mist WK door beenbreuk

Wielrenner Robert Gesink heeft na een val op de training zijn rechterbovenbeen gebroken. De kopman van de Raboploeg mist het WK op de weg, komende zondag in Kopenhagen. Bondscoach Leo van Vliet heeft ploeggenoot Steven Kruijswijk aangewezen als vervanger. Volgens zijn ploeg onderging Gesink gisteravond in Amersfoort een geslaagde operatie, waarbij een pin in het rechterbeen is geplaatst. Hij moet tien dagen rusten en is de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Met de beenbreuk komt voor Gesink (25) een einde aan een dramatisch jaar. In oktober verloor hij zijn vader, die overleed als gevolg van een val tijdens een mountainbiketocht in Limburg. De mentale klap stond topprestaties niet in de weg. Gesink won in februari de Ronde van Oman op indrukwekkende wijze. De Belgische wielerlegende Eddy Merckx voorspelde dat hij de Tour zou gaan winnen. In de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico werd uitblinker Gesink een maand later tweede. „Misschien wel de beste renner ter wereld”, dacht zijn trainer Louis Delahaye op dat moment.

Na een mentale terugslag bleven in de voorjaarsklassiekers topprestaties uit. Gesink trainde als een bezetene voor de Tour, waarin hij vorig jaar zesde was. Maar na een harde val in de vijfde rit kon hij de hoge verwachtingen niet waarmaken. In de Pyreneeën raakte Gesink op grote achterstand. Ondanks enig herstel in de Alpen en de slottijdrit, ontstond kritiek op de mentale weerbaarheid van de jonge Rabokopman.

„Daar moeten we aan werken”, deelde algemeen directeur Harold Knebel de kritiek, op het moment dat Gesink onderweg was in de slottijdrit rond Grenoble. De graatmagere klimmer nam een korte pauze na de Tour. Direct daarna richtte hij zich sterk op in de USA Pro Cycling Classic, een rittenkoers in Colorado met bergtoppen boven 3.000 meter.

In de GP Quebec eindigde Gesink onlangs als tweede achter Philippe Gilbert. Een paar dagen later was hij bergop de sterkste in de GP Montreal, die hij vorig jaar won. Nu kon hij het verschil net niet maken. Zijn vorm leek echter goed voor de WK, de Giro dell’Emilia (winst in 2009 en 2010) en de Ronde van Lombardije. Tot hij gisteren bij een training in zijn geboortestreek de Achterhoek onderuit gleed.

Gesink valt niet veel vaker dan andere renners, wel vaak met dramatische gevolgen. In 2009 moest hij door een polsbreuk uitvallen bij zijn Tourdebuut. Twee maanden later in de Vuelta wierp een val in de slotweek hem terug van plaats twee naar zeven. Vorig jaar liep hij bij een val in de tweede Tourrit, waar het halve peloton op het natte asfalt van de Ardennen lag, een scheurtje op in de ellepijp.