Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Televisie

Genieten met Erica

Erica Terpstra op geestelijke zoektocht in Bhutan. Foto MAX
Erica Terpstra op geestelijke zoektocht in Bhutan. Foto MAX

Erica op reis. Ned. 1, 22.10 - 23.00

Je kan niet anders dan concluderen dat Erica Terpstra een heerlijk leven heeft. Na succesvolle carrières als sportbestuurder, Kamerlid en staatssecretaris, waardoor ze al op vele plekken ter wereld kwam, pakt de voormalig topsportster nu opnieuw haar rugzak in. In het programma Erica op reis, waarvan in januari al een pilot op tv verscheen, gaat Terpstra voor omroep MAX in zes afleveringen op zoek naar geluk en spiritualiteit. In de aflevering van deze avond brengt ze een bezoek aan het Bhutan, ‘het land van geluk’.

Ondanks het feit dat Bhutan een van de armste landen ter wereld is, lijkt ze terecht te komen in het paradijs. Rondlopend in ‘het land van de donderdraak’ waar nog altijd geen McDonalds is gevestigd, bezoekt ze een markt waar ze onder luid gegiechel een betelnoot eet en ondervraagt ze de voormalig premier (‘Dat Bruto Nationaal Geluk? Hoe werkt dat?’).

Na realityshows als Echte meisjes in de jungle is het een verademing om nu eens iemand op de televisie te zien die geniet van elke ontmoeting met een andere cultuur. Alleen al om die reden en vanwege de resolute aard van Terpstra – de cameraman mag haar absoluut niet filmen als zij zich bij de Bhutaanse kleermaker een nieuw jasje laat aanmeten – is dit programma een aanrader.

Rosan Hollak