Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Geen band maar een orkest

pop-cd

dEUS. Keep You Close

Het is zover, dEUS heeft met Keep You Close de cd gemaakt die de groep altijd al in zich leek te hebben. Op Keep You Close klopt alles, van voor naar achter en onder tot boven. De neiging van dEUS om veel en vol te spelen, waardoor vroeger wel eens de samenhang uit beeld verdween, is niet minder geworden. Maar Tom Barman en zijn vier muzikanten zijn er deze keer in geslaagd om de verschillende elementen aan elkaar te verbinden.

De nummers zijn grootser en gezwollener dan eerst. Verdwenen is de Tom Waits-achtige stroefheid, ervoor in de plaats kwam een aan Coldplay herinnerende stijl waarbij de instrumenten versmelten tot het resultaat niet meer klinkt als een band, maar als een orkest. Blazers schetteren niet, maar voegen zich naar piano, gitaar en zuigende achtergrondgeluiden. Het rauwe rock-aspect is uit de muziek verdwenen. In het titelnummer, in ‘Easy’ en in ‘Ghosts’ ontstaat een weldadige kadans van troost en verlokking. Maar ook als hij hunkert of teder is, blijft de stem van Barman bars klinken. Dat zorgt voor een prachtig evenwicht tussen liefdevol en stekelig, tussen ruig en glad.

HESTER CARVALHO