Gaddafi pakt Britten en Fransen op - geen akkoord NTC over kabinet

Tussen al het praten door wordt door strijders van beide kampen hard doorgevochten, zoals hier in Sirte waar NTC-strijders Gaddafi's troepen bestoken. Foto AP / Manu Brabo

Zeventien “huurlingen” met de Britse en Franse nationaliteit zijn door troepen van Moammar Gaddafi in zijn zwaar belegerde bolwerk Bani Walid opgepakt. Ondertussen slaagden de interim-leiders van Libië in de NTC er niet in een nieuw kabinet te vormen.

Gaddafi’s trouwe woordvoerder Moussa Ibrahim kondigde de gevangenneming van de zeventien vannacht aan op Arrai TV. De Syrische zender fungeert sinds het verdrijven van Gaddafi als spreekbuis voor de kolonel.

“Een groep van zeventien huurlingen is gevangengenomen in Bani Walid. Het zijn technische experts en er zitten ook officieren bij die fungeren als raadgever. De meesten zijn Frans en een van hen komt uit een Aziatisch land dat we nog niet hebben kunnen identificeren. Verder zitten er twee Engelsen en een Qatari bij.”

Moussa Ibrahim spreekt over de gevangen ‘huurlingen’:

Beweringen Ibrahim nog niet bevestigd

Ibrahim zei de groep later op televisie te tonen en gaf geen verdere details. De beweringen van de regimewoordvoerder zijn volgens Reuters nog niet geverifieerd. De Franse regering zegt nog van niets te weten. Wel werd na de inname van Tripoli door de revolutiestrijders duidelijk dat diverse landen grondtroepen in Libië hebben die helpen met het verzamelen van informatie.

Onenigheid binnen overgangsraad

Ongeveer 180 kilometer van Bani Walid slaagden de leden van de Nationale Overgangsraad (NTC) er gisteren niet in een nieuw kabinet te vormen. De eerder door NTC gevormde regering ten tijde van de strijd tegen het regime werd vorige maand ontbonden.

Leider Mahmoud Jibril moest gisteren eigenlijk een nieuwe formatie presenteren waarin onder meer plek was ingeruimd voor een minister van Defensie en Binnenlandse Zaken. Maar gesprekken werden afgebroken nadat zijn voorstellen niet de steun kregen van alle NTC-leden. Enkele portefeuilles werden al wel ingevuld, aldus Jibril.

Met de scheurtjes in de NTC-eenheid in Tripoli staan elders nieuwe leidersfiguren op:

Opzet gemaakt voor verkiezingen en grondwet

Welke ministeries al zijn gevormd bleef onduidelijk en volgens Reuters was de functie van Jibril zelf een struikelblok tijdens de besprekingen. Ook zou er onenigheid zijn over of er een overgangsregering moet komen voordat de bevrijding kan worden uitgeroepen.

Er werden wel voorzichtig plannen gemaakt voor verkiezingen en een nieuwe grondwet. Die zouden binnen twintig maanden vorm moeten krijgen nadat de bevrijding van Libië is uitgeroepen. Dat kan naar verluidt wanneer Gaddafi is gevonden en zijn loyalisten verslagen zijn.