Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Fout op laatste hindernis kost Schröder springtitel

Springruiter Gerco Schröder verspeelde gisteren in Madrid de Europese titel springen door in de slotronde op de laatste hindernis een fout te maken. Zijn schimmel New Orleans raakte met zijn achterbenen de balk, waardoor Schröder in van de eerste naar de vierde plaats duikelde. De titel ging daardoor naar de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met het paard Ninja la Silla.

Schröders laatste omloop eindigde in een anticlimax, omdat hij in de ronden daarvoor vlekkeloos had gesprongen. Schröder kon zich in de laatste ronde zelfs één springfout veroorloven om kampioen te worden. Die fout maakte hij op de vijfde hindernis. Desondanks gloorde de titel, totdat het op de laatste hindernis alsnog misging.

De klap kwam in het Nederlandse kamp hard aan, omdat het team in de landenwedstrijd op soortgelijke wijze buiten de medailles was gebleven. Nederland begon als koploper aan de slotronde, maar verspeelde de titel nadat vader en zoon Eric en Michael van der Vleuten respectievelijk acht en twaalf springfouten maakten.

Toen Jeroen Dubbeldam ook nog eens acht springfouten maakte, werd zelfs een podiumplek verspeeld. De enige troost was dat de Nederlandse equipe zich wel nomineerde voor de Olympische Spelen volgend jaar in Londen.

Van de Nederlandse deelnemers onttrok Schröder zich aanvankelijk aan de misère. Tot de laatste sprong van de individuele wedstrijd. Daarin eindigde Jeroen Dubbeldam op het paard Simon als zesde.