Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

FNV komt met looneis van 2,5 procent

De FNV wil dat de lonen volgend jaar met 2,5 procent omhoog gaan. Ook wil de vakcentrale een compensatie van driehonderd euro voor het koopkrachtverlies als gevolg van bezuinigingen op onder meer de zorgtoeslag en de kinderopvang. Dat maakte de FNV vanavond bekend, meldt persbureau Novum.

“Het zijn economisch onzekere tijden. Maar voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen”, zei cao-coördinator van de FNV Catelene Passchier. “We moeten juist nu investeren: in koopkracht, in werkgelegenheid, en in stabiliteit. Daarmee blijven de bestedingen op peil en organiseren we vertrouwen in de veerkracht van onze economie.”

De FNV maakt zich zorgen over de koopkracht van mensen met lage inkomens. Volgens de vakcentrale weigert het kabinet de hoogste inkomens mee te laten betalen aan de crisis. De Miljoenennota mist volgens de FNV een visie om de economie uit het slop te trekken.

Vakcentrale vergadert nog over pensioenakkoord

Op dit moment vergadert de federatieraad van de vakcentrale FNV over het pensioenakkoord dat vakbeweging, werkgevers en kabinet in juni hebben gesloten. In de raad zitten de voorzitters van de 19 bonden die zijn aangesloten bij de FNV. Het akkoord kan rekenen op een meerderheid binnen de federatieraad, maar stuit wel op tegenstand van de twee grootste bonden binnen de FNV, die tevens de meeste leden hebben en cao’s sluiten. Door om een ‘federatiecongres’ te vragen kunnen de bonden het pensioenakkoord mogelijk alsnog op springen zetten.