Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

FNV Bouw stemt in met pensioenakkoord

De federatieraad van de vakcentrale FNV zal vanmiddag naar verwachting akkoord gaan met het pensioenakkoord dat bonden, werkgevers en minister Kamp van Sociale Zaken afgelopen juni sloten. Afgelopen zaterdag besloot de bondsraad van FNV Bouw om dat akkoord te omarmen. Daardoor kan voorzitter Jongerius van de vakcentrale FNV vanmiddag rekenen op een meerderheid.

FNV Bouw maakte tot eind vorige week bezwaar tegen het akkoord. Bouw eiste onder meer verbetering van koopkrachtgarantie voor werknemers met zware beroepen die op hun 65ste willen stoppen met werken. De toezeggingen die Kamp donderdagnacht in de Tweede Kamer deed, zijn voor FNV Bouw voldoende om vanmiddag toch vóór te stemmen.

Uit interne berekeningen van FNV Bouw zou blijken dat Kamps toezeggingen over het koopkrachtverlies voor mensen die eerder willen stoppen met werken niet oploopt van 6,5 tot 13 procent, maar tot een aanvaardbaar niveau van 1,5 tot 3 procent. Dat is volgens voorzitter John Kerstens van FNV Bouw het gevolg van de zogenoemde ‘bouwvakkersmotie’ die onder druk van zijn bond door de Tweede Kamer is aangenomen en nu ook door Kamp is uitgevoerd.

De twee grootste bij de FNV aangesloten bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV blijven het akkoord afwijzen. Vanochtend voerden zij gezamenlijk overleg over de vraag of zij de positie van voorzitter Jongerius ter discussie willen stellen als de FNV vanmiddag toch instemt.

Voorzitter Henk van der Kolk van Bondgenoten wil in ieder geval wel betrokken blijven bij de onderhandelingen over de verdere uitvoering van het akkoord.

Volgens een woordvoerder wil hij daarmee alsnog voorkomen dat het akkoord over ‘casinopensioenen’, zoals dat bij Bondgenoten heet, wordt uitgevoerd.